Berätta om din bok!

Boken är en tidsskildring och en släkthistoria; handlar om människoöden på landsbygden under 1800-talet med traditionens krav på bondesonen, torparens vedermödor, kvinnors utsatthet, födelse och död, barn utom äktenskap, nödår, kampen för överlevnad, skam och skuld, emigrationen, samhällets orättvisor, kyrkans roll. Den handlar om livsförutsättningar som vi idag har svårt att förstå.

Hur kom boken till?

Genom fascinerande berättelser från min barndom, fotografier, brev, familjebibeln väcktes intresset för släktforskning. Jag fann många fantastiska livsöden och efter en tid kände jag behov av att skriva ner vad jag upptäckt. Människor blev levande för mig, jag blev drabbad, kände att deras liv måste berättas, inte får glömmas bort. Det blev som ett uppdrag som tilldelats mig.

Att skriva i romanform var ingen självklarhet, kändes som en stor utmaning, men jag har alltid tyckt om att skriva och kände att jag ville anta utmaningen, kanske göra berättelserna mer lättåtkomliga.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idén fanns tidigt, vilka händelser jag skulle beskriva och hur de skulle berättas växte fram.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Både att läsa och forska ger mig idéer och inspirerar liksom möten med människor.

Skriver du på något nytt nu?

Jag skriver på en uppföljningsroman. Vi får veta hur livet blir för Märta och August med fortsatt kamp för brödfödan för att växande familj.  Förlusterna är ofattbara, men August vilar sällan och Märta är en stark kvinna.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv, våga, ge inte upp, räkna med mycket tid för redigering, låt skrivandet ta tid.

Varför ska man läsa din bok?

Om man vill veta under vilka förutsättningar våra förfäder på landet levde, vill följa kvinnornas utmaningar, klassamhället och se hur livsförutsättningar och värderingar har förändrats, bör boken vara intressant. Vi lever i en helt annan tidsanda idag och jag tror att det emellanåt är värdefullt att stanna upp och tänka tillbaka.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är en naturmänniska, som gillar fjällen med fiske, svampplockning, vandring, skidåkning. I vårt sommarställe gläds jag åt trädgården och odlar gärna grönsaker. Jag tränar, läser och reser en del.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som är intresserade av hur människor levde förr i tiden, hur samhället utvecklats under hundra år. Jag hoppas kunna intressera även yngre generationer, som säkerligen har svårt att föreställa sig hur våra förfäder levde.

Köp den spännande boken Som linets styrka här.