Berätta om din bok!

Boken handlar om den unga kvinnan Scott återvänder till sitt hem Nya Zeeland efter flera års frånvaro. När hon återvänder förälskar hon sig på nytt i allt det vilda, havet och slätterna. Hon återvänder för att söka, efter sin familj - efter en plats där hon här hemma, men också sökandet efter sig själv och sin tro.

Det är en utvecklingsorman som handlar om sökandet efter sig själv och efter mening, och om att återvända hem.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag fick inspiration till boken under ett utbytesår till Nya Zeeland. När jag kom hem till Stockholm igen saknade jag Nya Zeeland så mycket att jag började skriva om det , jag föreställde mig att jag var där igen och så tog berättelsen form. Från början hade jag ingen plan på att skriva en bok, det var bara ett sätt för mig att hantera min saknad efter Nya Zeeland, men allteftersom utvecklades det och berättelsen växte fram.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag kan nästan inte svara på den frågan. Vad får mig att inte skriva? Livet inspirerar mig! Jag vet inte hur man gör för att inte skriva, ibland känns det som om jag inte skulle kunna leva om jag inte fick skriva. Att skriva är så underbart befriande, det är ett sätt att utforksa och att kunna beröra. Jag inspireras av allting omkring mig; människor, händelser, saker på nyheterna. När jag var yngre skrev jag mycket fantasy för att jag ville drömma mig bort till en värld som var mer magisk än den här. Nu skriver jag för att jag vill skildra saker som känns viktiga – kanske någon kan läsa och känna något, bli inspirerad. Och så blir jag så lycklig av att skriva!

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

De tycker att det är roligt och uppmuntrar mitt skrivande. Vissa är förvånade, men de som känner mig väl vet att jag skrivit sedan jag var liten.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Att inte tänka så mycket. Sätter man sig ned och tänker ”nu ska jag skriva en bok” och stirrar på ett blankt word-dokument kan man aldrig ens komma igång. Jag skulle säga att bara skriva en massa, skriva ned tankar, små reflektioner, scener, varje dag, kanske skriva ner en dialog som du hörde på tunnelbanan, beskriva den där personen du såg på fiket som du tyckte såg spännande ut... bara skriva en massa saker som du betraktar i vardagen. Och sedan att läsa en massa – då får man mer inspiration. Att skriva kravlöst är nog det viktigaste, inte tänka på att någon annan ska läsa det eller att det måste låta bra, utan bara skriva – det kanske inte blir bra med en gång men det kommer bli!

 

Varför ska man läsa din bok?

För att den handlar om något verkligt och vardagligt som jag tror många kan känna igen sig i, den beskriver människor som de är. Men också för att den handlar om det där djupaste sökandet – det där sökandet som jag tror många har i sig. Den handlar om allt det som är verkligt, både smärta och sorg. Den handlar om att släppa taget om det gamla.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag pluggar till socionom, jobbar som personlig assistent, fikar alldeles för mycket, promenerar, sjunger, läser så mycket jag hinner och frossar i film.  

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Man ska läsa den om man är en sökande själ, eller en människa som tycker om att resa, eller någon som vill veta mer om Nya Zeeland, en äventyrslysten person  – eller någon som bara är nyfiken.