Berätta om din bok!

I den här boken får läsaren följa med en pojke och en flickas uppväxt i efterkrigstidens Stockholm. Flytten från storstaden till förorten på 50-talet och vidare ut till Ekerö på 60-talet. Man får veta hur de bodde och tänkte, om skola och framtidsplaner. Svaren kommer från dem båda i ungefärlig tidsföljd. Pusselbitar av minnen och bilder vävs ihop till en gemensam berättelse.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Ofta hemma vid vårt middagsbord talades det gamla minnen. Historier från förr, berättelser om mina föräldrars barndom och ungdomstid med mera. Jag tänkte att allt detta kommer jag inte komma ihåg och förmedla rättvist till nästa generation. Inte heller finns det tillräckliga anteckningar i albumen. Eftersom jag precis var i skrivartagen efter min fantasyroman var tanken inte långt borta att skapa ytterligare en bok. Fast denna gång utifrån verkligheten. Jag tänkte mig en bok som på ett lättsamt vis skulle bli en blandning av roman, dubbelbiografi samt lite stockholmshistoria. Grovt förenklat kan man säga att jag spelade in vad farsan berättade medan morsans avsnitt skrevs av henne själv. Dammiga diabilder letades upp och vi gick igenom album samt tog några nya bilder på objekt som ännu fanns kvar.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Det är kul att skapa, så enkelt är det. Att kombinera det med sanna historier som annars glöms bort gör det hela ännu roligare. Många säger: ”Du/Ni måste skriva om er barndom.” Jag hade möjlighet att göra det, så jag gjorde det. Inspiration till formatet kommer från många andra liknande böcker.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

De tycker att det var spännande och intressant att höra om hela upprinnelsen och tillkomsten av boken. Morsan, som ville skriva sina delar själv, fick jag kicka igång genom att ta ner kraven. "Skriv en bit i taget bara", sa jag. "Tänk dig mig som mottagare av texten. Sedan skriver du bara som om det vore ett brev. Jag fixar ihop det till en helhet sedan.”

 

Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag skriver på fortsättningen om Meluk. Den romanen har påverkats av upplägget i "Stockholmsfragment". Till exempel hoppar den mellan olika huvudpersoner på ett liknande vis. Dessutom skapar jag en illustrerad barnsaga tillsammans med min bror Karl.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Tänk på vad ditt hjärta är fyllt av, sätt dig ner och skriv om det. Strunta i hur 'bra' det blir. Skapa för din egen skull. Har du inte kul när du skriver så gör något som ger dig en bättre sömn. Att fila på första boken i evighet är inte min grej. Jag lärde mig mycket på att ta mig runt hela processen ett varv. Tänk på någon specifik mottagare när du skriver. Det är omöjligt att göra varenda kotte nöjd. Du måste inte få ner allt i en bok. Du kan skriva flera!

 

Varför ska man läsa din bok?

Det finns flera anledningar. Om man vill förflytta sig bakåt i tiden och följa några öden via deras egna berättelser. Om man är uppväxt i Stockholm och vill känna igen sig. (Eller besöka platser som turist och fundera på vad som förändrats.) Om man är nyfiken på hur en annorlunda form av hur släktforskning kan återges och vill ta del av ett tidsdokument.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Skaffar nya intryck.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Utöver släkten som jag hoppas får ut något av den... De som funderar på hur de ska föreviga sin släktforskning. Självklart även de som är intresserad av hur det var att växa upp i Sverige på 40/50/60-talet.

Köp boken här!