Josefin Crafoord blir huvudperson i Sveriges första SMS bok. Mobiloperatören 3, radiostationen The voice och print on demand-företaget vulkan.se låter alla med en mobil vara med och skapa boken tillsammans med kända bloggare i en av Sveriges största konstinstallationer någonsin.

I Japan är en av de största trenderna just nu att skriva romaner med sin mobil. Det är många som behärskar mobilen bättre än tangentbordet vid datorn. Dessutom behöver man inte sitta vid en dator utan kan utnyttja till exempel restid och kötid till att skriva böcker. Något som även i sig ligger i tiden: alla kan bli författare och alla älskar vi att skriva.

Initiativtagarna vill även visa att en mobiloperatör, en radiokanal och ett printondemand-företag kan vara dagens och morgondagens förlag. Branscherna suddas ut och de aktörer som är moderna och nytänkande får nya affärsmöjligheter.

Den utan jämförelse hetaste frågan på Årets Bokmässa i Göteborg var romanens framtid. Författaren och företagaren Linda Skugge tog debatten med den senfärdiga förlagsbranschen. På mässan testade Limda Skugge och 3 idén med att skriva första SMS Bok med lyckat resultat.

Nu går SMS-romanen live och bjuder in alla med en mobil att tillsammans skapa litteratur och historia! SMS-romanen blir ett kollektivt kulturskapande där alla tillsammans är både författare och publik. Det blir en interaktiv berättarstafett där vi alla bidrar till att historien växer fram. Skapad av folket för folket. Man kan även följa boken direkt i sin mobiltelefon på m.smsboken.se (Den är kostnadsfri för 3Kunder).

Förutom alla mobilanvändare kommer vi ha intressanta bloggare om bidrar till att historien blir så spännande och läsvärd som möjligt. De blir våra litterära ledsagare:

  • Ebba von Sydow, författare med öga för form
  • Malin Wollin, författare till landets bästa familjeblogg
  • Mats Strandberg, krönikör och författare
  • Michaela Forni, bloggare från stureplan.se
  • Linda Skugge, litterär omdanare

Bokens huvudperson är Josefin Crafoord som via The Voice kommer att vara projektets partner och följa historiens vindlingar varje dag. Så här börjar boken:

Josefin Crafoord hade som vanligt stressat till jobbet. Men där fanns inte en levande själ. Avtryck av en blodig handflata syntes på studiobordet. En dörr slog igen samtidigt som Josefins telefon ringde. Hon tryckte på telefonen och sa: "Det är fixat nu.

Varje morgon i ”VAKNA med THE VOICE!” kickar Paul, Josefin och Jacob igång dagens start på boken, sen tar allmänheten och bloggarna vid.

Så här går det till:

SMS:a (din text) till 72 000 (kostar som ett vanligt SMS).
SMS:a LÄS till 72 000 för att läsa boken.

Citat:
- Vi gillar idén och var därför angelägna om att vara först ut i Sverige för att erbjuda våra kunder våra kunder att vara med skriva den första boken. Att skapa något tillsammans med hjälp av mobilen är kul och socialt, det var en självklarhet att även
satsa på den mobila internetsidan för att öka tillgängligheten, säger Sara Mundt-Petersen, marknadschef för befintliga kunder på 3.

- Jag har drömt om detta i flera år men känt att förlagen inte varit rätt kanal för detta. Nu behövs inte förlagen längre, distributionen kommer att ske via andra kanaler, detta är bara början. Att boken blir bra vet jag redan, jag har tillsammans med vulkan.se haft liknande projekt under de senaste åren. Vanligt folk därute skriver fantastiskt! Jag hoppas på skruvade och starka bidrag som får en att reagera och garva, säger Linda Skugge, VD på vulkan.se.

- Våra tittare och lyssnare måste ju också få chansen att få nobelpriset i litteratur och då är det här en bra början. Det är det som skrivandet handlar om, att man helt enkelt börjar någonstans och inte sitter hemma och håller på orden för då blir inga böcker gjorda. Förutom allvaret i det, så måste jag ju också erkänna att det ju är både kittlande och kul att leka den där gamla leken när man lät ett papper åka runt mellan skolbänkarna. Du skrev en mening, eller började rita en gubbe. Vek ihop det och lät någon annan fortsätta. Det säger sig självt att den här boken inte kommer bli som böcker brukar vara, säger Kjell Eriksson, redaktör på The Voice.

Bilder:
Nedladdningsbara bilder finns på http://www.flickr.com/photos/3bilder/

För mer information var vänlig kontakta:
Linda Skugge, VD Vulkan
Mobil: +46 (0)733-807 533
[email protected]

Erik Hörnfeldt, Information & PR, 3
Mobil: +46 (0)735-33 74 04
E-post: [email protected]

Om 3
3-gruppen är världens ledande operatör av mobila bredbandsnät och mediatjänster med drygt 25 miljoner kunder i tio länder. I Sverige och Danmark är 3 ett joint venture mellan Hong Kong-baserade Hutchison-Whampoa Limited (60%) och Investor AB (40%). 3 Skandinavien har även en licens att driva 3G-nät i Norge. För mer information, gå till www.tre.se.

Om Vulkan:
Vulkan.se är en digital bokmaskin. Alla är välkomna att skapa och publicera sin egen bok. På vulkan.se äger författaren själv rättigheterna till sin bok, något vi tycker är både rättvist och
modernt. Sedan vulkans lansering har det skapats över 10.000 unika titlar på sajten! Det är fler boksläpp än alla svenska förlag mäktar med tillsammans. Vulkan.se Har blivit Nordens största
bokutgivare på mindre än två år.

Om The Voice
The Voice of HipHop and R&B som sänder på 105.9 utgör tillsammans med Mix megapol, Rockklassiker, Vinyl 107, Radio 107,5, Kanla5 och Kanal 9 SBS Radio som ägs av ProSiebenSat.1 Media AG.