Författare: Hedvig-Christina Hell

 

Berätta om din bok!

 

I min bok möter vi Sigrid, en 20-åring som redan som barn tvingats klara sig själv. Hennes mamma är död och kontakten med hennes pappa har varit bruten, och är nu mycket skör. Sigrid lever i en bubbla av fantasi, tankar och associationer och finner en trygghet i litteraturen. Vi möter även Christina och Henrik, ett medelålders par som sent i livet fått ett barn. Christina, som efter att ha ställt in sig på ofrivillig barnlöshet, har plötsligt blivit mamma, och ser den uppgiften som sitt allt. Henrik som alltmer hamnar i familjens utkant, försöker samtidigt reparera kontakten med sin vuxna dotter från ett tidigare äktenskap: Sigrid. Och i bokens centrum finns en person som knyter samman dem alla: Liv.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

 

Boken är en fristående fortsättning på Den sjunde salen, som gavs ut 2009. Så tankarna på den här boken har funnits hos mig sedan dess. Eftersom jag själv var nyfiken på hur det skulle gå för de här människorna, började jag skriva på en fortsättning så snart den första boken var avslutad.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

 

Jag har alltid haft en stark vilja att uttrycka mig, och äger en stor respekt för det skrivna ordet. Det mesta runt omkring mig utgör en inspirationskälla och jag tycker det är särskilt intressant med människomöten, vad som händer när människor träffas och vilka vägval de står inför.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

 

De flesta i min omgivning vet att jag skriver, och jag har hittills givit ut två romaner, en novell i en antologi och en svit dikter i en antologi. Jag har bara fått positiv uppmuntran. Tack alla!

 

Skriver du på något nytt nu?

 

Jag har många nya projekt på gång, bland annat en historisk roman som är nästan färdig och en hemlig roman som jag arbetar på utan att yppa för någon vad den handlar om. Dessutom har jag flera halvfärdiga bokprojekt inom barn- och ungdomslitteratur som väntar på att slutföras. Så jag är långt ifrån sysslolös.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

 

Skriv ofta, helst varje dag! Gå gärna en skrivarkurs! Själv gick jag under tre års tid kurser i Kreativt skrivande vid Mittuniversitetet, och det stärkte mig oerhört i mitt skrivande. Men det lärde mig också att bibehålla min förmåga att skriva på känsla och inte låta tekniken ta över. Skriv på känsla!

 

Varför ska man läsa din bok?

 

Om man är intresserad av familjerelationer och människomöten ska man absolut läsa min bok.

 

 

Vad gör du när du inte skriver?

 

Skrivandet upptar en stor del av mitt liv, men jag är även mamma till tre barn och gift med en lantbrukare, och ägnar gärna familjen så mycket tid jag kan. Dessutom arbetar jag på en högstadieskola, där jag undervisar i svenska, engelska och språkval.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla är välkomna att läsa Älskade Liv Välkommen och farväl!