Trädgårdshoran Trädgårdshoran

"Alla långa sanningsrötter äro misstänkliga, sanningen får man endast ut i korta bitar" skrev författaren Edith Södergran (1892-1923). Så också i denna självbiografiska roman om Trädgårdshoran Klara. Det är en stark och naken skildring om en tillvaro ingen vill veta av.

Hennes liv utspelar sig i en praktfull kuliss men scenerna är makabra och döljer en hemlighet publiken aldrig lyckas urskilja. Det finns nämligen ingen publik. Jo, det finns det, men de är totalt trollbundna av den vackraste av bakgrundsfonder och när Klara skriker ut sina repliker så är det ingen som hör.

Det finns många som Klara i vårt samhälle. Kanske är det killen som sitter bredvid dig i väntrummet på vårdcentralen eller den artiga kvinnan med det charmanta leendet du brukar möta i Apotekskön.

Följ Klaras kamp fram till vuxen ålder och hur hon försöker undkomma sin dominanta regissör, mamman.

"Klaras skildring av sitt liv är mycket utlämnande och unik. De flesta patienter med funktionella symtom från nervsystemet vill ofta inte veta av sin tidigare sjukdomsperiod när de blivit friska. Detta beror till stor del på bristande kunskaper och fördomar inom sjukvården. Min förhoppning är att självbiografin inte bara skall bli ett modigt initiativ utan att den skall synliggöra sjukdomsgruppen och bidra till en förbättrad vård."

Dr Mats Andersson, Verksamhetschef Neurocentrum Umeå