Berätta om din bok!
Detta är en bok som växt fram under många år – egentligen ända sedan de dramatiska dagarna i slutet av 1989 då Berlinmuren och järnridån rämnade. ”Tyskland bortom allfarvägen” berättar framför allt om de fem nya förbundsländer som (åter)bildades efter Tysklands återförening 1990. Jag skriver om dess historia och sevärdheter, människor och kultur. Med boken vill jag och min fru Charlotta, som fotograferat, visa hur intressant och vackert östra Tyskland är – det som under flera decennier och tills för bara 25 år sedan var stängt och kallades DDR. Detta är fortfarande en del av Europa som vi svenskar känner dåligt, trots att den ligger så nära och vi har så mycket gemensam historia!

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Som jag sade ovan är detta en bokidé som har växt fram under många år, sedan Berlinmurens fall. Jag skrev på den tiden mycket om den centraleuropeiska politiska våren 1990 och utvecklingen därefter – och detta inspirerade mig till att för några år sedan samla stoff till en bok om Östtyskland idag. Min fru Charlotta följde med på resorna och skildrade i bild det vi såg och upplevde, medan jag skrev ned det. Man kan säga att boken egentligen konkret har skrivits under de senaste tre, fyra åren och successivt växt till sig. Men det finns förstås massor av spännande material kvar att publicera! Men det får bli i del två…

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag tycker att Tyskland är ett spännande land med en fascinerande – ofta skrämmande – historia. Jag ser också Tyskland som ett kulturellt och politiskt nav i Centraleuropa – ja, egentligen hela dagens EU – men vi svenskar vet så litet om detta stora, viktiga land. Trots att det är vår största handelspartner utanför Skandinavien, trots att vi har massor av gemensam historia – stora delar av Nordtyskland var under 1600-, 1700- och 1800-talet delar av Sverige!

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Positivt och med förväntan. En del tyckte kanske att jag tog väl lång tid på mig med boken, men hinner man inte vara författare på heltid får det väl också ta sin tid… Det är ju viktigt att man försöker få allt rätt och riktigt. Nu har vi i alla fall redan fått många intresserade och nyfikna att förbeställa boken och det är väldigt roligt!

Skriver du på något nytt nu?
Ja, det gör jag. Jag skriver ständigt… Just nu håller jag och en kollega på med en bok om den politiska situationen i Sverige efter förra valet. Den kommer snart ut. Det blir en debatt- och diskussionsbok. Sedan skall jag och min fru ta oss an ett annat projekt, som kommer att handla om Afrika. Mer om detta framöver…

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Ja, skriv när andan och inspirationen faller på. Det viktiga är att publicera sig och få ut det man vill! Man måste naturligtvis vara noggrann med fakta och språk och fundera på hela balansen i boken för att den skall bli intressant. Men har man en idé – skriv! ”Nulla dies sine linea” (”ingen dag utan en rad”) var det en romersk författare som myntade. Jag gillar den devisen!

Varför ska man läsa din bok?
Därför att den handlar om ett Tyskland som är väldigt litet känt av de flesta av oss. Den kan nog öppna en dörr till kunskap om ett stort och viktigt land. Därför att den nog är spännande att ha med på resan genom östra Tyskland. Därför att den har fina bilder och skildrar något som jag tror att de flesta kan ta till sig och tycka är intressant.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag jobbar med politisk analys och public affairs. Och så driver jag ett jaktreseföretag – jagar mycket, inte minst i Afrika…

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Så många som möjligt! De unga kanske lär sig något nytt, de äldre kanske minns det vi en gång kallade ”Östtyskland”. Alla tycker förhoppningsvis att boken är spännande! Men jag riktar mig kanske framför allt till dem som uppskattar vackra bilder av landskap och städer och är nyfikna på att läsa något nytt.

Köp boken här!