Berätta om din bok!

Min bok handlar om att vakna upp ur en situation som man råkat hamna i och komma vidare med sitt liv, även om det inte alls blir som man tänkt sig. Det illustreras av tre berättelser som går i varandra och blir allt mer ihopvävda. Berättelserna innehåller både äventyr och eftertanke. Boken har ett bra driv och lockar till fortsatt läsning och i bästa fall får den även läsaren att tänka till lite.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idén var ganska färdig, så till vida att jag visste ungefär hur den skulle sluta, och vad som skulle vara den bärande storyn. Sen blev den lite krångligare att få ihop än jag tänkt från början, och jag har fått gå tillbaka och stryka en del kapitel, samt korrigera bakåt i kapitlen när jag kommit på någon ny idé som behöver förankras tidigare i boken för att bli logisk. Men mycket har kommit till under vägen och ibland var jag själv väldigt spänd på hur det skulle gå för mina huvudpersoner. Vid ett par tillfällen frågade jag mina barn hur de trodde att en person skulle klara sig ur en situation som jag försatt en av huvudpersonerna i, och fick mängder av kreativa förslag.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag skriver nästan alltid. I mitt jobb som redaktör och journalist skriver jag, och på min fritid skriver jag gärna också. Jag läser väldigt mycket och älskar snygga formuleringar. Jag har till exempel tre favoritböcker på temat Odysseus. Först och främst originalet av Homeros, som är mästerligt skriven. Sedan James Joyces Odysseus, som i och för sig inte har så mycket med Homeros att göra, men som har ett underbart språk. Till sist har vi Eyvind Johnsons bok Strändernas svall, som är Homeros verk, fast skrivet som en modern roman, med underbart precisa formuleringar. Jag gillar att samma historia kan ge upphov till så olika verk.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Ärligt talat är de flesta som känner mig väl förvånade över att jag inte skrivit någon bok tidigare. Hittills har jag bara fått positiva reaktioner av de som läst boken medan den vuxit fram.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har så många idéer om böcker jag vill skriva. Vi får se vilken jag kommer igång med först.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Alla har ju olika sätt att arbeta, men är man en skrivande person så ligger knappast begränsningen i själva skrivandet, utan att få ihop storyn. Alltså kan det vara en god idé att ha en klar bild av hur boken ska sluta.

Rita gärna kartor över de miljöer personerna rör sig i, skriv upp de viktigaste egenskaperna hos huvudpersonerna så de inte börjar bete sig ologiskt, och använd Google Maps flitigt för att utforska platser du inte har möjlighet att besöka själv. Sen gäller det att bestämma när historien ska ta slut. Det är lätt att bara fortsätta skriva kapitel efter kapitel, men då blir boken allt mindre intressant.

Varför ska man läsa din bok?

Min bok ska man läsa för att den väcker tankar och samtidigt är underhållande och spännande.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är redaktör för tidningen Risk & Försäkring som ges ut av Bonnier. När jag inte skriver umgås jag med min familj (fyra barn, fästmö och bonusdotter) och mina vänner. Jag läser mycket men gillar också att vara på sjön, spela tennis, cykla och att susa ner för branta berg i yrande pudersnö.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Det är frestande att skriva att alla borde läsa min bok, men det är förstås inte sant. Gladast blir jag om den som läser tycker att boken är bra och tänker på den ibland efter avslutad läsning. Om det är en pensionerad litteraturprofessor eller en skoltrött tonåring spelar ingen som helst roll. Boken är avsedd att vara underhållande, och att väcka lite tankar.

Köp boken här!