Bolivia 2015 070

Denna relationsroman beskriver mötet mellan två världar. Maria åker som volontär till tropikerna i Bolivia, ett av världens fattigaste länder. Hon ska delta i ett kvinnoprojekt och lever tillsammans med guaranìindianerna, en indiangrupp som vandrat runt på savannen och levt på jakt och fiske. Allt de äger hänger på en käpp i taket inuti deras fönsterlösa lerhyddor. Nu är den tiden slut och de tvingas in i det civiliserade samhället.

Hennes samarbetspartner, amazonen Paula, för en kamp för en bättre värld men har själv egna problem som gång på gång sätter käppar i hjulet för henne.

Boken beskriver glädjeämnen, faror i vardagen och verkligheten runtomkring, vitt skilda från hennes trygga tillvaro i Sverige.

Jag har levt bland guaranìindianerna och följt dem i deras vardag. Miljön är hämtad från Bolivia, men för övrigt är texten skönlitterär.

För tre år sedan fick jag en skrivarkurs i present av mina barn, som sett min längtan efter att skriva.

Efter kursen bestämde jag mig för att förutsättningslöst låta tankarna flöda och komma ner på papper. Detta skedde en timme per vecka. Efter en tid fanns det en ansenlig mängd text som behövde sorteras och organiseras och resultatet av detta arbete kan du läsa i boken.

Texten handlar om egna och andras upplevelser under min tid som volontär i Bolivia, landet som blivit mitt andra hem.

Lusten att skriva finns ständigt med i allt jag gör. Tankar strömmar till i vardagen då jag tittar ut över ett vackert landskap, då jag umgås med människor eller när jag tar del av en rolig berättelse. Det riktigt kliar i fingrarna.

Omgivningen reagerade med nyfikenhet och entusiasm då jag berättade att jag skrev, men ofta möttes jag av tystnad. Några har sagt till mig att inte prata om det. Jantelagen är stark på landsbygden och bara mina bästa vänner har fått veta att jag skriver.

Det finns alltid nya texter på gång och för tillfället tränar jag på att skriva noveller.

Råd till den som vill skriva: Ge dig själv tid att skriva. Boka in tid i almanackan och du ska se att pennan kommer att glöda.

Den som planerar att resa ut som volontär kan få många goda tips på vägen och den kan användas i förberedelsen inför en resa.

Boken är på samma gång en reseberättelse, en relationsroman och ett inlägg i samhällsdebatten. Många miljöbeskrivningar från Bolivia finns invävda i texten, detta land som har otroligt mycket att erbjuda. Den kan förhoppningsvis väcka igenkännandets glädje hos läsaren och riktar sig till den som är nyfiken på livet då den beskriver olika människoöden.

Utan Fryxellska skolan i Sunne och elevernas stöd hade inte mycket hänt i guaranìbyarna. Insamlade pengar från två arbetsdagar användes för att stötta guaranìindianerna. Tack vara dessa pengar har många utbildningar och projekt kommit igång, exempelvis utbildning i sömnad, bakning, start av bagerier, skrädderier, affärer, odlingar med mera.

Sedan 40 år tillbaka arbetar jag som lärare och ledare inom skolvärlden. Mina ämnen är psykologi och svenska, men de senaste åren har jag tagit emot de ensamkommande flyktingarna som kommer till gymnasiet, där jag arbetar.

För övrigt har ett stort engagemang för tredje världen följt mig genom livet. Jag har bland annat suttit med i tre förbundsstyrelser: Studieförbundet Vuxenskolan, Förbundet Vi Unga samt biståndsorganisationen Latinamerikagrupperna.

I oktober reser jag tillbaka till Bolivia. Med på resan finns volontärer som ska stötta eleverna i skolorna där guaranìindianerna finns. Arbetet startar på plats i november. En ny grupp åker i april 2016. Alla intresserade är välkomna att höra av sig på tel. 073 8286476 eller på e-post: [email protected]

Köp boken här!