Lönn han går hem han av Mats Johansson

198 SEK
I lager
ISBN : 9789198012026
Publisher :
Språk : Svenska

Föga anade Anders Lönns hustru Kierstin Jansdotter, den där dagen i slutet av februari 1807, att det hon sa så bestämt skulle leva kvar för evigt. "Lönn, han går hem han!", så hon mest för att få tyst på invånarna i grannbyn, som hon tyckte var lite väl stolta över sin unge soldat när Lönnskogs och Stenbyns bybor slog följe med sina knektar ett stycke längs vägen innan de tog farväl och såg dem försvinna i fjärran på deras väg till krigets Pommern.

Vad var det som fick unga män att under 1700- och 1800-talen vilja ta tjänst som indelt soldat?

Var det för att som sexårig gosse ha haft en traumatisk upplevelse av att se sin egen far dö efter en svår misshandel och sedan bli lämnad av sin mor?

Var det för den allmänt krigiska stämningen i landet som kungen orsakat?

Var det för att far varit soldat?

Dessa frågor samt varför Kierstins ord blev bevingade får sin förklaring i bokens skildringar av livet som indelt soldat. Från vaggan till graven.

Anders, Nils och Jan, samtliga med knektnamnet Lönn, leder dig genom historien med sitt Värmlands regemente och visar dig vardagslivet tillsammans med familjen hemma på torpet i Lönnskog i Långseruds socken. Historien går via bl.a. en mordrättegång 1768, krig i Norge, Danmark, Finland och Tyskland 1807-1814 och Västra armén marsch från Karlstad till Stockholm för att störta Gustaf IV Adolf 1809.

Baserad på historiska fakta.

ISBN : 9789198012026
Publisher :
Språk : Svenska
Sidor. : 394
Utgivningsdatum : 2015/06/26
Författare : Mats Johansson
Write Your Own Review
Du recenserar:Lönn han går hem han av Mats Johansson
Your Rating