Några personer och händelser från gamla tiders Marieby

Detta är inte ett försök att skriva Mariebys historia, det vore mig övermäktigt. Men här finns berättelser om personer och händelser som visar att det även i en liten socken händer märkliga saker, ofta tragiska. Till och med skandaler som omskrivs både i lokal och nationell press.

 

Eller att här har fostrats personer som i sin yrkesverksamhet hamnat nära kungens livvakt eller som skrivit i tidningar så att svenska regeringen censurerat för att inte irritera Hitler. Skribenten, mariebysonen, vann och fick senare en gata uppkallad efter sig och en staty rest till sitt minne i Eskilstuna.

 

Några av de personer som omskrivs var inblandade i Karl XII:s krig mot Norge 1718. En annan deltog i Gustaf III:s krig mot Ryssland och Danmark 1788. Litet om skolan med många skolfoton och några lärare före 1945 finns också med. Och några andra personer som märkts i arkiven och som drabbats på olika sätt i sitt vardagliga slit.

 

Jag som skrivit är född i Mariebys gamla skola som revs kort efter min födsel 1939. Min far var då lärare där. Min uppväxt är i 1940- och 1950-talets Marieby. Även efter min avflyttning 1959 har jag försökt hålla kontakt med hembygden, mina föräldrar fanns där till 1978 och senare från 1995 på kyrkogården. Jag har fortfarande vänner och bekanta i Marieby som jag gärna träffar för att prata om gångna tiders älskade hembygd.

189 SEK
I lager
ISBN : 9789189153530
Publisher : Nomen
Språk : Svenska

Detta är inte ett försök att skriva Mariebys historia, det vore mig övermäktigt. Men här finns berättelser om personer och händelser som visar att det även i en liten socken händer märkliga saker, ofta tragiska. Till och med skandaler som omskrivs både i lokal och nationell press.

 

Eller att här har fostrats personer som i sin yrkesverksamhet hamnat nära kungens livvakt eller som skrivit i tidningar så att svenska regeringen censurerat för att inte irritera Hitler. Skribenten, mariebysonen, vann och fick senare en gata uppkallad efter sig och en staty rest till sitt minne i Eskilstuna.

 

Några av de personer som omskrivs var inblandade i Karl XII:s krig mot Norge 1718. En annan deltog i Gustaf III:s krig mot Ryssland och Danmark 1788. Litet om skolan med många skolfoton och några lärare före 1945 finns också med. Och några andra personer som märkts i arkiven och som drabbats på olika sätt i sitt vardagliga slit.

 

Jag som skrivit är född i Mariebys gamla skola som revs kort efter min födsel 1939. Min far var då lärare där. Min uppväxt är i 1940- och 1950-talets Marieby. Även efter min avflyttning 1959 har jag försökt hålla kontakt med hembygden, mina föräldrar fanns där till 1978 och senare från 1995 på kyrkogården. Jag har fortfarande vänner och bekanta i Marieby som jag gärna träffar för att prata om gångna tiders älskade hembygd.

ISBN : 9789189153530
Format : 148.00 X 210.00
Publisher : Nomen
Språk : Svenska
Sidor. : 272
Utgivningsdatum : 2023/07/10
Författare : Olle Olofsson
Write Your Own Review
Du recenserar:Några personer och händelser från gamla tiders Marieby
Your Rating