Ordningslära av Markus Dencker

”Den evidensbaserade psykiatrin är – nästan per definition – fragmentiserande. Man sätter olika namn på olika delar av patientens symtombild istället för att hjälpa patienten med helheten och hur de olika problemen hänger samman.”

219 SEK
I lager
ISBN : 9789189231443
Språk : Svenska

Ordningslära handlar om att svensk psykiatri under de senaste decennierna allt mer strävat efter vad man kallar en evidensbaserad vård. I berättelsen som växer fram i Ordningslära framstår problem med den här satsningen. Den är fragmentiserande och ibland nästan pseudovetenskaplig. Genom boken löper berättelsen om två bröder. Den ene, Josef, vet inte vad han är anklagad för och den andre, K, söker en sanning som inte går att finna. De har fastnat i var sin kamp med en psykiatri som översatt svåra minnen och relationsproblem till medicinsk diagnostik.

 

Psyk 22 är en trilogi bestående av böckerna Minneslära, Gränslära och Ordningslära. Det gemensamma temat är människors liv och de problem som ibland uppstår i dem. Tillsammans bildar texterna en historia om psykiatrins eget Moment 22 – vården kan inte samtidigt både möta patienter som unika individer och ge en evidensbaserad vård som helt utgår ifrån statistik. Psyk 22 berättar om de livs- och relationsproblem som människor behöver hjälp med för att lösa sina knutar och nå långsiktig förändring, medan vår allt mer biologiskt inriktade psykiatri fokuserar på diagnoser, läkemedel och symtomlindring.

 

MARKUS DENCKER (född 1972) är trebarnsfar och legitimerad psykolog. Under 1990-talet studerade han humaniora i Uppsala samtidigt som han arbetade på konstmuseum. I samband med att han år 2001 gav ut boken Egenart (tillsammans med fotograf Thron Ullberg) flyttade han till Stockholm där han arbetade med hemlösa missbrukare. När hans första barn föddes bestämde han sig för att skola om sig. Sedan 2013 har han arbetat som psykolog, till en början inom BUP och sedan i rollen som miljö- och familjeterapeut på Viksjö Gård Behandlingshem.

ISBN : 9789189231443
Språk : Svenska
Sidor. : 520
Utgivningsdatum : 2020/12/04
Författare : Markus Dencker
Write Your Own Review
Du recenserar:Ordningslära av Markus Dencker
Your Rating