RYWKA OCH JANINA. Två polskjudiska flickors vittnesbörd om Förintelsen

14-åriga Rywka Lipszyc:s och 13-åriga Janina Hescheles dagböcker vittnar om två barns nästan ofattbara uthållighet och överlevnadsförmåga under Förintelsen

189 SEK
I lager
ISBN : 9789189013339
Språk : Svenska

14-åriga Rywka Lipszyc:s och 13-åriga Janina Hescheles dagböcker vittnar om två barns nästan ofattbara uthållighet och överlevnadsförmåga under Förintelsen. De står för två helt motsatta motståndsstrategier: Gudsförankring och kampvilja. Båda hyllar livet – också under de vidrigaste omständigheter, i dödens väntrum. Deras familjer utplånas successivt, de lever i yttersta förvivlan – de kan vackla men helt ger de aldrig upp. Rywka uttrycker upplevelsen av Łódźgettots entydiga helvete. Janina berättar om Janowski-arbetslägret i Lwówgettot där hon hölls fången – med små öar av motstånd och underjordisk kulturaktivitet. De båda uppvisar en häpnadsväckande kombination av mognad och tapperhet vid sidan om klarsyn och verbal talang.

Kazimiera Ingdahl gav 2012 ut sin mäktiga och mycket uppmärksammade dokumentation Icke helt och hållet skall jag dö om polskjudiska relationer i historiens ljus - i grunden ett försök att komma till rätta med det eviga, på senare tid åter plågsamt aktualiserade polskjudiska ”såret”. Denna studie fullföljer och fördjupar i ett mindre format ett viktigt avslutande tema i den tidigare volymen: de polskjudiska barnens upplevelse av Förintelsen.


ISBN : 9789189013339
Format : 128.00 X 210.00
Språk : Svenska
Sidor. : 104
Utgivningsdatum : 2019/10/10
Författare : Kazimiera Ingdahl
Photographs by : Janina Hescheles
General editor : Magnus Ljunggren
Write Your Own Review
Du recenserar:RYWKA OCH JANINA. Två polskjudiska flickors vittnesbörd om Förintelsen