Det är många som drömmer om att ge ut en roman, men det som skrämmer de allra flesta som har författardrömmar är tanken på hur lång tid det kommer ta. En vanlig tanke är att det tar månader, ibland flera år av skrivande för att lyckas få ihop en roman - tankar som skrämmer bort många från att faktiskt börja skriva. Det behöver dock inte alls vara så. Vi har skrivit 10 punkter för hur man istället ska tänka för att på bara 1 månad lyckas skriva klart en hel roman.

1 - Ha det viktigaste av berättelsen klart för dig innan - Gör sedan en lista över scener som ska skrivas ned innan själva skrivandet. Allt på den listan behöver inte vara med, utan är mer ett hjälpmedel när du känner att du kört fast.

2 - Gör skrivandet till en vana -  Gör skrivandet till något du lägger ner tid på varje dag - Det  är den absolut viktigaste punkten, speciellt för att kunna få klar din roman på en månad. Det krävs ca 1000 ord per dag för att bli klar med din roman på en månad - Plocka därför upp en punkt från listan ibland när du känner inspirationen tryta.

3 - Ha fasta rutiner - Det är särskilt viktigt för den som vill bli klar snabbt med sin bok. Det är även lättare att hålla disciplinen uppe när du håller dig fast vid en rutin. 

4 - Hitta en plats som du kopplar till ditt skrivande - Har du en specifik plats tillägnad ditt skrivande blir det lättare att få in rutinen och att hålla disciplinen uppe.

5 - Kom på vilken tid på dygnet som passar bäst för dig - Även det här hjälper dig att hålla disciplinen uppe. Om du vet att du är en nattuggla och jobbar bäst sent på kvällen eller kanske snarare tidigt på morgonen - lägg då undan bestämd tid under dem timmarna, samma tid varje dag för att skriva. Försöker du däremot få in tid lite här och var - blir skrivandet sällan lika  prioriterat. 

 6 - Fundera ut vem du skriver till -  Genom att ha tänkt ut en tydlig målgrupp kan du lättare anpassa innehållet utan att hamna i fällan att försöker pressa in för mycket. 

7 - Håll dig till ett avgränsat ämne - Din roman riskerar annars att bli spretig och många delar kommer kännas irrelevanta. Det här är även tidssparande - hålla dig till kärnan.

8 - Det gäller att komma över sin prestationsångest - Prestationsångest är det många som känner igen sig i och lätt fastnar i - hur ska den här meningen vara? Är det verkligen tillräckligt bra? Det är mycket som ska fungera. Men försök tänka på den stora bilden istället. 

9 - Skriv om något du är intresserad av - Är målet att bli klar snabbt är ett tips att skriva om något man är intresserad av och har förkunskaper om. Det blir lättare att skriva på kort tid om du vet mer om ämnet. 

10 - Lämna redigeringen till sist - När man vill skriva en roman snabbt är det viktigt att skriva mycket, därför är det viktigt att den första perioden få in skrivandet som vana och fokusera all sin tid på det och få ner så mycket som möjligt. Lämna redigeringen till det sista du gör, det kommer annars bara ta onödig tid från själva skrivprocessen.