Ålesundsolyckan 1868 blir Årets bok 2013 av juryn för Bohusläns hembygdsförbund!

Ålesundsolyckan 1868 av Bo Antonsson blir Årets bok 2013

Nu har juryn för Bohusläns hembygdsförenings Årets bok och skrift träffats och utsett Ålesundsolyckan 1868 - stor katastrof för små fiskelägen till Årets bok 2013. Priset utdelades igår på Bohusläns hembygdsförbunds årsstämma i Lysekil där framfördes också juryns motivering:

Bo Antonsson lyfter en händelse som inte längre är så känd, men som fick enorma konsekvenser för de som berördes, och det var många. Utanför Ålesund i Norge drunknade 52 fiskare och lämnade efter sig änkor, faderlösa barn och äldre som förlorade sina försörjare. /.../

Ämnet är gripande, boken är fängslande, händelsen som beskrivs går under huden på läsaren och olyckan kan ses i ljuset av parallella händelser av idag.
Boken är välskriven och språket lättläst. Boken har en fin layout med mycket bilder, ritningar och kartor. Det är en vacker bok som berättar om en svår olycka.

Bo presenterar grundforskning kompletterat med personliga reflektioner, han har en personlig anknytning till människorna och platserna. Bo belyser olyckan ur flera olika perspektiv och kompletterar med beskrivningar av fisket, fiskelägena, båtarna och mycket mer . Att han besökt och beskriver olycksplatsen ger en extra dimension och närhet till händelsen.  - Bohusläns hembygdsförbund.

"Jag är överväldigad", säger Bo Antonsson författare till Ålesundsolyckan 1868.

Vulkan tycker förstås också det är väldigt roligt att Ålesundsolyckan 1868 vann pris för Årets Bok 2013.

Vill du också göra din egen bok hos vulkan kan du gå in och kolla våra olika bokpaket som t ex författarpaketet.