Berätta om din bok!

Alter Ego handlar om en kvinna som har två personligheter. Den ena är den tysta grå kvinnan som känner sig osynlig i sin vardag, som känner sig utanför gemenskapen på sin arbetsplats och som ständigt får ta skit från sin omgivning. Men på helgerna förvandlar hon sig till sitt Alter Ego, den vackra och fantastiska Mandy. Kvinnan med det enorma självförtroendet och ett kaxigt och helt galet ego. Genom henne kan hon leva det liv som hon egentligen vill leva och är ständigt på jakt efter den rätta kandidaten. Mannen med det gyllenen kreditkortet och han som ska öppna plånboken så att hon kan leva den lyxiga tillvaro som hon anser sig vara skapad för. I sin jakt på det ljuva livet lurar hon männen, förnedrar de som hon inte anser sig vara värdiga henne och drar sig inte för att begå mord.

Hur kom boken till?

Början på boken bara kom till mig och jag bestämde mig då för att skriva ner den. Sedan kände jag att jag ville prova att spinna vidare på den idén och se vad som skulle kunna växa fram ur den. Det är ju en utmaning när man bara har en början och inte hela storyn färdig i huvudet. Att kunna se vad man kan göra för något av det hela.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag bestämde mig tidigt för att boken skulle handla om den grå och trista kvinnan och hennes kaxiga och egocentriska Alter ego. Men själva handlingen växte fram under tiden som jag skrev. Det var en rolig och spännande process att se hur historien byggdes upp och hur hennes båda personligheter tog form. Men även hur alla de andra karaktärerna som dyker upp i handlingen växte fram. Trots att handlingen egentligen är väldigt tragisk, med vuxenmobbning, utanförskap och störda personligheter, så har jag ändå försökt att få in mycket humor i handlingen. Det hoppas jag även att läsaren kommer att uppleva.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag tycker att det är både roligt och avkopplande att skriva. Det blir liksom lite som terapi och avkoppling för själen i den stressande och grå vardagen. Att bara sätta sig ner och låta fantasin flöda helt fritt och samtidigt kunna skapa något. I det här fallet då en bok. Samtidigt är det en utmaning och en rejäl boost för ens självförtroende, att se att man faktiskt kan klara av att skriva en bok. Att se hur ens fantasi kan växa fram till ett färdigt resultat. Jag känner mig stolt och det ger mig energi. Inspirationen till min fantasi finns överallt runt omkring mig. Man ser och upplever dagligen nya saker som man kan använda i sitt skrivande. Det är bara att öppna ögonen och se.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har precis fått början till en ny bok, som har dykt upp i mitt huvud. Den början har jag skrivit ner, precis som jag gjorde med ”Alter Ego”. Nu återstår det bara att se om jag kan spinna vidare på den idén, så att den förhoppningsvis ska resultera i en ny spänningsroman. Men förhoppningsvis kommer det att växa fram till något riktigt spännande.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Mitt råd till den som känner att den vill börja skriva, är att bara sätta sig ner och försöka. Har man inte en helt färdig handling i huvudet, låt då bara fantasin flöda och låt handlingen växa fram under tiden du skriver. En början är ju såklart bra att ha klar, men låt det sedan bara sakta växa fram. Det är ofrånkomligt att man får ”pucklar” som är svåra att komma över, när huvudet känns helt tomt och fantasin verkar ha övergett en. Låt då texten vara ett tag och tänk och gör annat ett tag, så lossnar det när du minst anar det. Så är det för mig i alla fall. Bli heller inte besviken om den första boken inte blir perfekt. Det är bara att ge sig på att skriva igen, för man lär sig enormt mycket av alla de fel man gör under processens gång. Detta gör att nästa bok kommer att bli ännu bättre.

Varför ska man läsa din bok?

Jag tycker att man ska läsa min bok om man vill uppleva lite spänning och humor en stund. Men även för att kunna varva ner i sin stressade vardag och fly bort in i fantasins värd för ett ögonblick. Jag har själv skrattat och haft roligt åt karaktärerna när jag har skrivit boken och hoppas att även läsaren kommer att känna samma sak.

 Vad gör du när du inte skriver?

På min fritid tycker jag om att pyssla med växterna i vårt lilla växthus. Jag har en hel citrusodling som är mina små skötebarn. Jag och min man är ofta ute och promenerar i skogen eller längs med havet. Det ger ett härligt lugn i kroppen och man fylls av positiv energi. Jag tycker även om att umgås med mina barn, barnbarn och med vänner och göra roliga saker som gör mig glad. Livet är alldeles för kort för att ha tråkigt. Att resa och se världen är även ett stort intresse, men på grund av Coronaviruset så ligger just den biten på is för tillfället. Men jag hoppas att jag ska kunna fortsätta med det i framtiden i alla fall.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Vem som helst egentligen, men den är väl mest lämpad för vuxna tycker jag. Alla som gillar en spänningsroman med lite ”svart” humor bör läsa den. Jag önskar att man ska bli underhållen och road av min story och att man skall känna lust och nyfikenhet att läsa/ lyssna vidare hela tiden.