Är du en författare eller en skrivande person?
Många som skriver drömmer om att kunna kalla sig författare, men vad ska du ha uppnått för att få göra det? Det finns en föreställning om att man ska ha skrivit, blivit utgiven och sålt en mängd böcker till en bred publik för att få kalla sig författare. Men är det verkligen sant?
Vad är en skrivande person?
Vi som skriver delar inte samma dröm om att bli en framgångsrik författare. Många av oss skriver för skrivandets skull. Det saknas ett bra, beskrivande, ord för oss som skriver utan att drömma om att bli en utgiven författare. Kanske behövs det inte heller. För oss handlar det mer om att bara få vara en skrivande person, i sina egna och i andras ögon.
Det fina med att vara en skrivande person är friheten att kunna koppla bort tankar om resultat och prestation. Men det är inte alltid okomplicerat att berätta att man “bara” skriver. Många kopplar gärna samman de som ser sig som författare och de som bara skriver för sakens skull. Ofta frågas det om när din bok är klar eller om du har publicerat någon bok, ibland hamnar man i samtal om “den svåra bokbranschen”, och det landar inte sällan i ett “trevligt att du har en hobby”.
Som en skrivande person vill man kunna erkänna vad skrivandet betyder för en utan att behöva visa upp ett resultat för allmänheten, med ändå bli tagen på allvar. Skillnaden mellan skrivande och författande kan göras tydlig i författarens jakt på resultat. Att fokusera på resultat istället för på den kreativa processen för att få sitt skrivande godkänt av omvärlden kan förminska din kreativa, fantasifulla och experimentella sida. Det bli lätt att man undermedvetet lurar sig till att tänka på att producera, publicera och ”lyckas” som författare, men det enda man vill göra är att skriva.
Vem är då en ”riktig” författare?
Just författare verkar vara ett laddat ord många drar sig från att använda för att inte råka använda det fel. Kanske känns det respektlöst mot alla ”riktiga” författare eller så vill du inte känna dig märkvärdig. Mycket kommer nog från att man länge förknippat författande med något beundrat. Det ligger nog även en rädsla i risken att behöva erkänna att man misslyckats med att uppnå sin stora dröm. Samtidigt känner man kanske en stark längtan efter att få leva det där fria och skapande livet fullt ut.
För många är det enklare att kalla sig författare om man fått sin bok utgiven på ett stort förlag. Då har man dels en kvalitetsstämpel i ryggen och så kommer titeln ofta på köpet när man bli en del av förlagets författare. På senare år har dock egenutgivning tagit en större position i branschen och många författare väljer att själva ge ut sina böcker i stället för att vänta på ett förlag. I takt med att fler egenutgivare nått framgång har uppfattningen om vem som får titulera sig som författare blivit delad.
Det finns såklart ingen överenskommelse mellan skrivande personer om när i din karriär du går från skrivande person till författare. En del känner sig bekväma med att kalla sig författare endast för att de skriver, även om det aldrig blir någon bok. Andra anser att en författare ska ha gett ut ett antal verk då författarskap handlar om en långsiktig insats snarare än en bok.
Definiera vad författande betyder för dig. Kanske ser du dig redan som en. Kanske är du mer bekväm med att vara en skrivande person. Oavsett vilket är det upp till dig att bestämma.