Berätta om din bok!
Det finns många böcker om socker som översatts till svenska på senare tid. Nackdelen med dem är att de handlar om livsmedel och traditioner som är aktuella i de länder de kommer ifrån. ”Bli sockersmart!” tar upp svenska förhållanden och ger exempel på svenska produkter.

Jag väljer också att donera 5 kr per såld bok till Kostfonden som undersöker kostens effekter på hälsa och sjukdom så att fler kan få möjlighet att leva ett friskare liv.

Hur kom boken till?
Jag blev intresserad av socker när jag läte en artikel om en mamma som undersökte hur mycket socker hennes barn åt för flera år sedan. De åt mycket socker till frukost, de fick söta soppor och mellanmål i förskolan och de matades med godis av ”snälla” släktingar. Nu hoppas jag att barn äter mindre socker, men det förekommer fortfarande att många barn och vuxna får i sig ohälsosamt mycket socker.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Jag skrev ett enkelt häfte om socker 2006, häftet blev sedan en bok, Sockerdetektiven, som gavs ut som bok 2008. I och med att jag arbetar med socker i skolor skrev jag en saga riktad till barn (som även vuxna kan läsa). Sagan handlar om Honey och Zacharias.

Nu har det kommit ännu mera forskning och vetenskap om socker så därför har jag skrivit en ny bok.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag gillar att skriva och har man en gång börjat blir det lätt fler böcker …

Skriver du på något nytt nu?
Ja, jag tror det … jag har i alla fall börjat samla in tankar och idéer om vad en ny bok kan handla om. Det är svårt att ändra sina vanor – även om man förstår varför man kan behöva ändra på ett invant beteende. I samband med nyår har alla goda föresatser och önskemål om vad det nya året ska bära med sig och många avlägger nyårslöften. Löften och mål som försvinner lika fort som fyrverkerierna på nyårsnatten.

Den nya boken blir en ledstång under ett helt år med möjlighet till små förändringar varje vecka som är lätta att etablera och befästa.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Det är roligt att skriva och det är en härlig känsla att hålla sin nya bok i handen. Var beredd på att det tar sin tid från manus till färdig bok.

Varför ska man läsa din bok?
Jag vill dela med mig av de enkla knepen som alla kan tillämpa för att minimera det tillsatta sockret i sin mat.

Många tror att lite socker kan väl inte vara så farligt. Socker finns där man mint anar det och tillsatt socker är en bidragande orsak till den ohälsa som finns globalt. Nu har t o m WHO – Världshälsoorganisationen – kommit med riktlinjer för en minskning av intaget av socker. Många överskrider den mängden redan till frukost.

Vad gör du när du inte skriver?
När jag inte skriver så pratar jag. Eftersom jag arbetar med mat och matvanor och hur maten vi äter påverkar hälsan så håller jag kurser, föreläsningar och träffar med inspiration och kunskap.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Min bok är till för dem som månar om sin och familjens hälsa. Föräldrar med små barn hoppas jag att ska läsa och ta till sig de råd och enkla knep som jag delar med mig av.

Frukosten är en måltid som kan innehålla mängder av socker. Den som väljer sin frukost med omsorg kan minska sin sockerkonsumtion med upp till 13 sockerbitar per dag. Jag önskar att alla barn (och även vuxna) ska få börja sin dag med att fylla på kroppen med bra näringsämnen i stället för en sockerkick!