Nemrud Kurts bok Det är bara i ditt huvud är en faktabaserad roman om den nya tidens problem - psykisk ohälsa. Boken utspelar sig i Stockholm, dit huvudpersonen Kim återvänder för att döda.
– Tolv kapitel, tolv månader, tolv psykiska sjukdomar som landar i en vändning på slutet som väver samman allt.

– Som diplomerad mental coach och stresscoach har jag alltid haft ett intresse för psykologi och mental styrka. Då psykisk ohälsa blivit mer och mer utbrett i vårt samhälle fastnade jag för temat och bestämde mig för att skapa ett unikt koncept, där läsaren sveps med i en kombinerad våg av fakta och fiktion, berättar Nemrud Kurt.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

– Grundidén var ganska färdig, men det svängde vad gäller intriger och vändningar.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

– Jag har skrivit sedan jag var elva och då började det med att min pappa Augin var journalist på Sveriges Radio. Sedan har det bara fortsatt, varje år. Jag inspireras av Erik Niva och hans förmåga att förklara världen via fotbollen, och dessutom hämtar jag inspiration från film, astronomi och utlandsresor.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har sedan en tid tillbaka skissat på en fantasytrilogi. Det är en bultande önskan som alltid funnits inom mig och som gick från viskande till vrålande när tv-serien "Game of Thrones" slutade så svagt att jag kände mig extra motiverad att skriva en egen motsvarighet.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv endast det du själv hade velat läsa. Kombinera kunskap och intresse, alltså hjärna och hjärta. Vet du inte vad du pratar om kommer du inte att upplysa läsaren. Känner du inget för din berättelse kommer inte läsaren känna något. Komplicera inte språket, tumma aldrig på flytet. Ju svårare du kan skriva, desto enklare kommer du att vilja skriva. Och för mig utgörs en bra bok av tre element: Karaktärer, dialoger och handlingen.

Varför ska man läsa din bok?

– För att upplysas och underhållas. För att bli upprörd, berörd och förförd.

Vad gör du när du inte skriver?

– När jag inte skriver artiklar för SVT, eller böcker, älskar jag fortfarande att spela fotboll. Jag gillar att skapa i olika former, att umgås med familjen och att åka utomlands för att komma hem själsligt rikare.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

– Först och främst unga vuxna, men också alla som inser vikten av mental styrka och riskerna med psykisk ohälsa. Boken är ett verktyg för att begripa hur människan fungerar, och via mitt levande barnasinne är den skriven som en roman. I slutändan vill vi inte bara tänka och lära oss saker. Lika mycket har vi ett behov av att skrika och gråta, bli arga och glada, av att känna något i djupet av hjärtat, avslutar Nemrud Kurt.

 

Boken finns att köpa i Vulkans butik, klicka här för att beställa boken.