Berätta om din bok!

Jag såg filmen ”Eat Pray Love” med Julia Roberts i huvudrollen och tänkte att handlingen är ganska likt mitt livs historia. Jag vaknade upp en dag bredvid min man och upptäcker att med honom vill jag inte leva längre. Jag packade en koffert och reste först till Heidelberg och jobbade i tre år. Flyttade till Göteborg. Tänkte noga efter var vill jag helst bo och arbeta i världen. Jag bestämde mig för Sydney i Australien där jag stannade i ett år. Nu var jag nästan 40 år och det är dags för mig att flytta hem och bilda familj om jag hittar den rätte mannen i mitt liv.

 Hur kom boken till?

Jag blev förälskad och han sände mig 54 kärleksbrev på franska. Bestämde mig för att en dag när jag får tid skall jag översätta dom. Under tiden jag översatte dem spelades den tiden upp för mina ögon som i en film. Hade jag verkligen varit med om allt detta?

När jag la fingrarna på tangentbordet rasslade det bara till och allt gick från hjärnan rakt ut i fingrarna. Jag behövde aldrig tänka efter vad jag skulle skriva om eftersom det kom naturligt.

Bestämde mig för att sätta in breven i ett sammanhang som blev i mitt livs historia. Det är ingen självbiografi. En del har jag upplevt en del har jag hört och läst om.

 Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag mådde väldigt bra under tiden jag skrev. Jag kände mig älskad och omtyckt på ett sätt jag aldrig upplevt förut. Bestämde mig för att söka efter honom på internet men hittade ingenting trots att jag har adressen i Vienne och ett gammalt telefonnummer. Idag är han 79 år och jag vet inte om han lever. Jag vet att han var gift med en fem år äldre italiensk kvinna. De är katoliker och får inte skilja sig.

 Skriver du på något nytt nu?

Att skriva är något helt nytt för mig. Det ger mig energi och jag har fått inspiration till en ny bok som kommer att handla om livet efter 45 år. Jag gav mig iväg till Spanien och köpte en fastighet där jag bodde i fem år. Vad som hände i den fastigheten är en otrolig historia som jag skulle vilja berätta om. Drömmen om Spanien blev något helt annat än jag tänkt mig. ”Man måste ha levt livet för att kunna skriva om det” Ernest Hemingway.

 Har du tips eller råd till andra?

Jag vänder mig till dig som sitter fast i ett destruktivt förhållande. Det gäller bara att ta reda på vad man vill i sitt liv. Vad gör dig lycklig? Sedan ”go for it”. Under tiden man tar reda på detta kan man läsa massa böcker och tala med andra människor om livet. Jag hoppas inspirera någon till att ta steget att våga göra förändringar. Vad har du att förlora?

Vad gör du när du inte skriver?

Idag är jag pensionär och ser fram emot mitt nästa projekt.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Vilka mina läsare är vet jag inte men jag skulle tro att det är medelålders kvinnor som vill att någon viskar vackra ord i örat. Tror att de kommer att se till att de känner sig älskade och uppskattade av sin omgivning.

Det tip jag vill ge till andra är att vara påläst och lär känna de platser du skriver om.