Berätta om din bok!

Boken ”Dödsblomman vid världens ände” är den tredje och avslutande delen i trilogin ”Den tredje delningen”. Det här är action-thrillers som bland annat bygger på Rysslands krig mot Ukraina.

Hur kom boken till? 

Jag skrev boken under några månader förra vintern men det tog ytterligare några månader av redigering innan den var färdig att publiceras. Det var tvunget att skriva den här boken, eftersom läsarna ville veta hur allt skulle sluta.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? 

Att avsluta en trilogi, som jag gör med den här boken, är en utmaning i sig. Det gäller att knyta samman de olika berättelserna och även få ihop den kronologiska ordningen. Eftersom det är tre parallella berättelser som löpt i olika tidsspår behövde jag dela upp boken i tre olika delar. Hur trilogin skulle sluta hade jag rätt klart för mig redan när jag började med den första boken, men de olika berättelser i boken detaljeras alltid under skrivandets gång. Ärligt talat är det faktiskt lite kusligt hur böckerna nästan skriver sig själv.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig? 

Mina böcker baserar sig delvis på verkliga händelser. Jag vill lyfta fram bortglömda delar av Europas historia och händelser i svensk samtid som jag tycker borde få mer uppmärksamhet.

Skriver du på något nytt nu? 

Jag har börjat skissa på min fjärde bok, som blir något helt annat än trilogin. Ännu så länge är jag dock bara i research-fas men det står redan klart att denna bok kommer att ge helt nya utmaningar till mig som författare. I trilogin Den tredje delningen skriver jag mestadels om sådant som jag själv kan mycket om och behärskar väldigt väl. I nästa bok kommer jag att ge mig ut på mer okända vatten, vilket troligen gör den fjärde boken till den svåraste jag skrivit än så länge.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Det finns egentligen bara ett råd att ge och det är att börja! Det finns inget rätt eller fel utan det viktigaste är att ha en idé och börja skriva utifrån den. Jag vill också tipsa om min blogg – Martin Elmbergs författarblogg – där jag delar med mig av tips och tankar runt författande, för den som funderar på att skriva en bok.

Varför ska man läsa dina böcker? 

Böckerna i trilogin Den tredje delningen är enligt läsar-reaktioner ”otäckt aktuella” och ”läsvärda och tänkvärda”. En läsare skrev så här om de två första böckerna ”Jag var tvungen att sträckläsa båda böckerna, det gick inte att sluta…”

Jag tror att blandningen mellan spännande handling sammanvävd med intressant europeisk och svensk historia kombinerad med aktuella händelser i världen gör böckerna mycket läsvärda ur flera aspekter. Jag tycker att en bra roman inte bara ska vara spännande utan också ge upphov till intressanta ämnen att diskutera med vänner runt middagsbordet. Då har jag lyckats som författare.

Vad gör du när du inte skriver? 

Jag är inte heltidsförfattare ännu, utan jobbar till vardags med elektrifieringen av världens transporter. Det är ett nog så spännande arbete, som på många sätt är viktigt.

Vilka vill du helst ska läsa dina böcker?

Mina böcker riktar sig till en bred läsekrets. Mina läsare är jämnt fördelade mellan könen och sträcker sig från ung till gammal. Eftersom handlingen rör väldigt aktuella händelser blir böckerna intressanta och spännande att läsa för de allra flesta.