Sagan om Göransgården Sagan om Göransgården

Berätta om din bok!

Boken handlar om ockupationen av Göransgården i Visby hösten 2009. Jag ramlade in som en nervös opolitisk liten 16åring och efter tre månader fulla av vänskap, nazister, tokiga påhitt, poliser, fester, galenskap, ansvar och framför allt gemenskap ramlade jag ut igen som en politiskt medveten, ansvarstagande och mycket vuxnare människa. Boken är berättelsen om mina upplevelser i huset.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag började skriva boken ett halvår efter att ockupationen avslutades för att jag kände att jag saknade en utvärdering. Sedan växte idén och jag skrev boken som ett projektarbete i gymnasiet. Eftersom berättelsen har stor verklighetsförankring var den ganska tydlig redan från början men jag har kommit ihåg saker medan jag skrivit som jag inte tänkt på förut.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag kommunicerar bäst i text, när man kan tänka efter och redigera tills man fått fram det man egentligen menar. Jag skriver ofta sådant som jag själv hade velat läsa, till exempel böcker FRÅN ockupationer, inte OM dom. Ofta skriver jag för att analysera något som hänt, liksom för att skriva av mig lite känslor. Inspirerar mig gör mina vänner som hela tiden hjälper mig att utvecklas genom att komma med genomtänkt kritik och frågor.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

De allra allra flesta har varit positiva och uppmuntrande. Många av de som var i huset har känt igen sig och tyckt att det varit jätteroligt. Nästan alla har tyckt att boken behövts för att väga upp det som media skrev om oss under ockupationen.

Skriver du på något nytt nu?

Nej, men jag har många idéer, kanske blir det en barnbok. Om kungariket Uppochner...

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Börja skriva rakt ur huvudet, redigera och strukturera kan du göra sen! Och ta hjälp från dina vänner, det har räddat mig många gånger.

Varför ska man läsa din bok?

Om man är intresserad av ockupationer, eller vill ha en förståelse för varför dom genomförs. Eller om man läste om Göransgården i tidningarna kan man läsa den för att få en annan sida av det.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag tänker på hur jag skulle beskrivit det jag upplever i text. Människor, miljöer, känslor, uttryck.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

De som var på Göransgården. Jag vill att dom ska läsa och minnas, men jag hoppas också att boken kan bli peppande för andra människor som vill ockupera eller göra något liknande, och kanske också för att dom ska slippa göra några av de misstag vi gjorde.