Berätta om din bok!

Jag skrev en bok till alla oss som blir kvar när någon älskad tar sitt eget liv. Farmors lilla kråka Det är inte en handbok om hur någon ska tänka eller vad som är rätt eller fel. Texten beskriver bara mitt eget inferno. Att jag faktiskt orkat denna prövning med förmågan att älska igen i behåll.

När jag själv var mitt i mörkret slukade jag böcker och text i min desperata längtan att få kunskap om vad som hände runt om mig och även inuti mig själv.

Jag var bara 24 år med vår niomånaders son i famnen. För ung för att förstå.

För oerfaren för den sortens hårda visdom

Genom andras erfarenheter fick jag möjlighet att både begripa och rusta mig lite bättre inför den kamp som det blev att orka en liten stund till

Boken är mitt försök att ge något tillbaka. Till dig som blir kvar en stund till på jorden, till ni ses igen.

Hur kom boken till?

Farmors Lilla Kråka kom till av lusten att berätta o min farmor Elin och min äldsta sons far Robert. Dessa två personer är båda döda idag men vår tid tillsammans fortsätter att vägleda mig i den stund jag själv har kvar på jorden utan dem.

Farmor Elins enkla men ändå storartade kunskap om livets nyckel till lycka förvärvandes av henne på det mest brutala vis. Genom krig, fattigdom och till viss del utanförskap. Ändå har ingen så som hon lyst med sin godhet och välvilja till sin nästa, oavsett vem, så som hon.

Robert var den vackraste av män både inuti och utanpå. Han var stor och stark men en liten del av honom var av det sköraste glas. Vår tid tillsamman var ett lyckorus men runt hörnet väntade mörker och sorg av proportioner som ingen som inte mist någon nära i självmord nog kan förstå.

Jag ville berätta om den fina människa han var, hur hans och andras bortgång kan vändas till ljus och att det finns ett sätt att komma ut hel på andra sidan för de som blir lämnade kvar.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag har alltid vetat att boken skulle skrivas någon dag.

Min önskan är att genom min egen erfarenhet kanske kunna hjälpa någon annan som står ensam med skuld bortom förnuft, med avgrundsdjup sorg och saknad.

Kanske kan boken ge en strimma hopp och verktyg att hantera ett mörker du inte trodde fanns förrän du efter ett besked befinner dig mitt i den mörkaste svärta.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Ord inspirerar mig!

Det finns en viss tid i livet som jag värderar mer än andra och det är inte nödvändigtvis tider av lycka.

De stunder som jag tenderar att uppskatta mest är de riktigt hårda.

Tider då det har varit svårt att andas, att minnas ljuset och då jag har levt i svår ensamhet.

Tider då orden var den största av mina rikedomar.

Inte ord som jag själv sade, utan ord som kom till mig från andra, döda som levande.

Ord som jag förstod att jag behövde lyssna på och ta till mig för att överleva.

Meningar och ord som likt små gyllene nycklar kunde öppna dörrar för mig och låta mig kliva in till en annan verklighet där livet kunde anas, men inte tas för givet.

Jag lyssnade efter de orden på samma sätt som en tiggare längtar efter att få höra skramlet av mynt i sin pappmugg.

 

De tiderna har gett mig mycket mer styrka än de stunder då jag har levt med ekonomiska framgångar och vänner med falska leenden, dunkla sinnen och svekfulla hjärtan.

Hur ska jag då inte kunna välkomna fler stunder av sådan svärta när de mer än annat har format mig som människa, berikat min inre själ och rustat mig för framtiden?

 

Skriver du på något nytt nu?

Jag författar och bearbetar en ny bok i mitt huvud. Den heter ”Månskensgudinna” och alla som läser Farmors Lilla Kråka kan, om de är uppmärksamma, kan se kopplingen de två böckerna emellan.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Ja, skriv, dröm inte bara. Låt heller inte dina inre smådjävlar säga att du inte kan, inte har tid eller inbilla dig att du ingen vill läsa vad du skrivit ändå. Den största vinsten och behållningen av att skriva en bok är att du faktiskt skrivit den. Inte hur många som eventuellt läser den eller hur mycket pengar du tjänat.

När du skrivit en bok, publicerad eller inte, då är du värd den största respekt från dig själv och andra, för att du verkligen kom till skott.

Varför ska man läsa din bok?

För att lära känna min Farmor Elin, vår fantastiska Robert och för att genom deras och min berättelse förhoppningsvis känna den livsglädje som infunnit sig hos många bara för att vi funnits hos varandra en stund i livet.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är företagare inom energi och säkerhet och har arbetat inom energibranschen i 20 år.

Vi är specialiserade på ny teknik och nya affärsmodeller inom självförsörjande energisystem som solceller, energilagring i form av batterier, elektrolys och vätgas helst kombinerad med bränslecellsdrift.

Dessa nya energitekniker som kommer att ersätta fossil drift i samhället kommer även med ett stort ansvar för civilsamhällets säkerhet.

Batterier kan tex hamna i termisk rusning och kan även avge den högst dödliga gasen vätefluroid vid brand. Brandmännens skyddsdräkter kan stå emot endast i några få minuter, hur oskyddade är då vanliga människor som inte ens vet om att faran finns och själva försöker släcka tex elcykeln, elscootern eller elbilen?

Vätgasbilar med bränslecellsdrift kan i sin tur explodera på ett sätt som vi inte alls kan hantera med dagens infrastruktur och räddningstjänst. Jetflamman från en gastub med 700 bars tryck har en imponerande räckvidd i sidled när säkerhetsventilerna fungerar som de ska. Hur skyddar vi civilsamhället från den tex?

I mina företag hjälper vi våra kunder med alla dessa nya energimodeller men upplyser samtidigt om risken så att vi tillsamman kan hantera den i tid innan liv går förlorade.

Ett avsnitt i boken handlar om just dessa frågor och lösningar inom energisektorn.

Jag har även ett brinnande intresse för aktier och driver en aktieklubb bara för kvinnor som heter GoldieStocks. Vi tipsar varandra om bra bolag och hjälper varandra att förstå alla termer och krusidulliga svårsamheter som i många fall hindrar kvinnor att befatta sig med aktier.

Det är inte svårt, det är plättlätt bara man börjar och tillsamman blir allt så mycket enklare.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag vill att alla som älskar sina mor eller farföräldrar, alla som mist någon älskad och alla som bara vill åka en mental berg och dalbana en stund ska läsa om Farmors Lilla Kråka?