Berätta om din bok!

2009 kom boken "Stick iväg, Jack!" där jag berättade om min pappa Jack och den så kallade piratradiostationen Radio Nord, som sände från ett skepp i utkanten av Stockholms skärgård under 16 månader 1961-62. Det var en bok om lättsam underhållning - men också mycket politik och stor vrede när etablissemanget med alla medel försökte stoppa sändningarna. Min far hade en hög profil och älskade att retas med de socialdemokratiska makthavarna. Till slut skapades regeringen lagar som förbjöd annonsering i Radio Nord, och alla slags transporter till båten "Bon Jour". Det blev omöjligt att fortsätta och sändningarna slutade innan lagen trädde i kraft, vid midnatten den 30 juni 1962.

Hur kom boken till?

Jag hade absolut inte tänkt att återvända till att berätta om min far, men det fanns en liten sak som jag inte kunde släppa. Expressens tidigare chefredaktör, den finlandssvenske journalisten Carl-Adam Nycop skrev i sina memoarer att Jack S. Kotschack kommit till Stockholm omgiven av rykten som pendlade mellan desertering och flykt från ett nazistiskt dödshot. Även tidigare Radio Nord-medarbetare som jag intervjuat sa sig minnas rykten om att min far deserterat. Det lät inte bra i mina öron - och till slut beslöt jag att gå till botten med hela denna sak.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Grundfrågan var klar, men många saker växte fram under skrivandet. Framför allt för att jag fick så mycket hjälp från olika personer i Finland. Den före detta projektchefen vid finska Riksarkivet Lars Westerlund har varit av absolut oskattbart värde för mig, liksom flera personer i den lilla judiska församlingen i Helsingfors, till exempel Adi Hirschovits. Jag har lärt mig mycket om mina judiska förfäder och deras hårda och osäkra liv i Finland från slutet av 1800-talet fram till den finska självständigheten 1918.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har tillbringat hela mitt liv med skrivande, ända sedan jag kom in på Journalisthögskolan för snart 50 år sedan. Journalist är det också enda yrke jag har haft. Men det är egentligen inte skrivandet som lockar mig - utan glädjen i att vidarebefordra människors berättelser och att lära mig nya saker. I bästa fall också att bli lite klokare själv...

Skriver du på något nytt nu?

Ja.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Nej.

Varför ska man läsa din bok?

Framför allt om man är intresserad av Finland och Sverige, under årtiondet från slutet av 1930-talet och framåt. Min fars öde är mycket dramatiskt, och hur han lämnade Finland och kriget aldrig tidigare berättat. Han omgavs också av ett antal myter, som att marskalk Mannerheim utnämnt honom, en jude, till sambandsman med tyskarna för att reta Hitler. Jag reder ut sanningen bakom detta, liksom jag gräver ner min i den svenska övervakningen av min far från 1941 och framåt. Jag kan lugnt säga att jag blev chockad över vilken kontrollapparat Sverige hade under andra världskriget. Den hemliga allmänna säkerhetstjänsten höll uppsikt över både svenskar och utlänningar. Jack Salomon Kotschack var verkligen inte osedd.

Vad gör du när du inte skriver?

Läser, lyssnar på musik och tar en tur ut i trädgården i Kolbäck där jag för det mesta bor.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag skulle bli glad om inte bara människor i min egen ålder blev intresserade av denna spännande historia om Sverige och Finland, och den judiske flyktingen Salomon, som helst ville bli kallad Jack. Yngre läsare är mycket välkomna!