Vanvårdad i Sverige av Maria Winter Vanvårdad i Sverige av Maria Winter

Berätta om din bok! Min bok är en självbiografi om min barndom, och vad som egentligen hände med mig när jag var liten. Det är en otäck berättelse om våldtäkt, vanvård, pedofili, koppleri i statens regi, stöld, brott mot barnkonventionen och nekande till allmän skolgång. Om hur de sociala myndigheterna förvärrade min situation och gjorde allt annat än att hjälpa mig.
Boken kom till som en reaktion till Vanvårdsutredningen. När jag beslutade att ansöka om upprättelse samlade jag in journaler, läkareutlåtanden och annat matreal som jag skulle behöva som bevis . Jag tyckte det skulle vara synd om jag inte använde min research till en bok nu när jag ändå gjorde detta arbete.

Hur kom boken till? Jag hade behov av att skriva och samtidigt bearbeta alla minnen. Det var nästan som om boken skrev sig själv.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? Boken var en färdig idé från det ögonblick jag tog beslutet att publicera. Jag ordnade all min research i kronologisk ordning. Skrev en snabb plott och delade berättelsen in i kapitel. Resten var lätt.

Vad får dig att vilja skriva? Något som får mig till att bli entusiastisk, eller upprörd. Jag har svårt att tolerera orättvisa. Det är något som får mig att skriva, ibland i bokform ibland på min blogg http://mariwinter.blogspot.se/

Vad inspirerar dig? Alla möjliga saker inspirerar mig. Mina omgivningar, människor jag möter, saker som mina vänner pratar om. Ofta växer handlingen fram från småsaker, som när man hör en människa med en annorlunda röst, hur någon rör sig eller utryck som är nya och spännande.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap? Alla i min omgivning tyckte att det var en bra idé att skriva om min barndom. När jag visade smakprov till vad jag skrev höll alla med mig att det var en bok som måste skrivas för att sanningen ska komma ut.

Skriver du på något nytt nu? Ja det gör jag. Det finns alltid projekt på gång. För ögonblicket samlar jag in research till en bok som hyllar kreativiteten bland människor som har blivit svikna av samhället. Sen arbetar jag på en bok tillsammans med min son Miggi. Den är lite av en livstils-självhjälp-sunt förnuft-hushållsbok. Den skriver vi på engelska då det är min familjs gemensamma språk. Den ska heta ”Mumsy and Miggis take on life”. Jag skriver också samtidigt på en deckarserie tillsammans med en god vän.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok? Jag har faktisk skrivit om det i min blogg. Artikeln hittar ni här http://mariwinter.blogspot.se/2012/10/om-att-skriva-pa-mitt-satt.html. Annars är ett bra tips att man bör skriva om något man vet mycket om. Då är det mycket lättare att bli entusiastisk. Entusiasm är smittsamt. Det säljer böcker.

Varför ska man läsa din bok? För att alla människor borde veta vad som hände oss barn som kom under Socialförvaltningens vård. Det är 48 år sedan jag blev utsatt fört övergrepp första gången. Jag vet att sådana upplevelser ger permanenta men. Jag har själv aldrig kommit över det. Boken är del av en större plan, för att informera och uppmuntra till debatt kring detta ämne och för att skapa sådan kunskap i samhället att det inte händer igen.

Vad gör du när du inte skriver? Jag designar smycken, bloggar, syr kläder, lagar mat, läser en hel del och tillbringar tid med mina vänner. Ofta gör jag också research för nästa bok.

Vilka vill du helst ska läsa din bok? Jag vill att regeringen ska läsa min bok, alla som utbildar sig inom sjukvården, barnomsorg och alla de som arbetar inom socialvård. Jag önskar att alla föräldrar skall läsa boken så de kan ta lära av vad som sker ett barn som är omhändertaget av samhället. Ju bredare läsarekrets jag får ju mer kan jag göra för att förhindra att ännu ett barn utsätts för övergrepp.

Köp boken här!