Berätta om din bok!

Att få göra en resa genom Asien i egen bil hade länge varit en dröm. Jag hade inte tänkt att skriva en bok om resan men min blogg växte så mycket att det blev till en bok.

FRÅN MALMÖ TILL MUMBAI - Sju månader i egen bil genom Asien är en bok om ett fantastiskt äventyr, en reseberättelse och en kittlande inspirationskälla för dem som funderar på en liknande långresa.

Ledstjärna på mina resor har alltid varit:

- Att se och uppleva ytterligare dimensioner utöver vad den typiske resenären gör.
- Att göra resor under längre tid för att kunna tränga ner på djupet.
- Att resa dit andra inte åker.
- Att få uppleva genuina orörda platser.

Min bok handlar om en sådan äventyrsresa. En resa med bil genom stan-länderna till Kina, Pakistan och Indien. I en egen bil från Sverige. Det är ingen vanlig resa på vanliga vägar. Ibland är det endast klipphyllor med svindlande stup och vidunderliga vyer. Eller avlägsna dalar där inga turister satt sin fot. Det kan vara möten med människor som sällan eller aldrig sett främlingar. Inte många svenskar, om ens någon, har tidigare gjort en liknande resa.

Hur kom boken till?

Jag skrev dagbok under min resa som jag alltid gör vid längre resor. Tycker det är roligt att skriva. Jag skriver för att minnas, en reflektion över vad som hänt. Vad jag upplevt och varför.

Alla nära och kära ville att jag skulle blogga. Jag använde min dagbok för att blogga. Bloggen växte till mer än en blogg. Boken smög sig över mig. Nästan som om något övernaturligt tog kontroll. Bägaren blev full, orden och tankarna rann över. Det blev en bok. Det fanns ingen möjlighet att ta sig ur det fasta greppet. Ett grepp som inte släppte förrän boken var klar.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Nej det var ingen färdig idé. Det som från början var en dagbok med funderingar, noteringar, fantasier och drömmar växte av sig själv till en bok.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Att få se hur något växer fram. Att skapa något. Ett hantverk, ett skapande, ett kreativt arbete som mynnar ut i något konkret. I detta fall en bok. Ett resultat i form av en bok, något som jag kan dela med andra. Allt detta är väldigt inspirerande.

Att skriva för dem som inte är med. För dem som inte reser. De som inte kan, men som vill. Jag tror att alla innerst inne vill göra en resa som denna.

Sen har jag nog alltid gillat att plåga mig lite : ). Mina barn brukar skoja och säga ”men pappa du gillar ju att lida”. Springa maraton, åka vasaloppet, vandra genom Sarek eller skriva en bok. Blod, svett och tårar, men ack så givande, både under resan och när man till slut når målet.

Skriver du på något nytt nu?

Absolut. Synopsis och tankar kring en släktkrönika har varit igång under flera år. Sen vet jag inte vad som kommer först - den eller ännu en resebok. Ska snart ut på en ny långresa som kanske kan ge goda uppslag till ytterligare en bok. Vi får se.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Fundera inte för länge. Börja. Börja nu och låt det hela växa fram. Visst det måste vara struktur, balans och genomtänkt. Men jag tror att alla böcker har ett eget liv som bättre kommer fram om man då och då vågar låta pennan eller tangenterna ta över och springa iväg helt för sig själva.

Varför ska man läsa din bok?

Boken handlar om ett fantastiskt äventyr utöver all fantasi. Tycker man om äventyr så är detta boken. Samtidigt är det en bok som beskriver ett ambitiöst projekt. Hur en idé om en Asienresa genom hårt, målmedvetet och idogt arbete kan förverkligas. Inget är omöjligt.

Vad gör du när du inte skriver?

Sportar, läser och umgås med nära och kära. Mycket tid går åt till planering och inläsning av kommande resmål.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Kan min bok inspirera människor till längre resor i ”annorlunda” länder är det fantastiskt. Tänk att i framtiden kunna få höra: ”Jag läste din bok och bestämde mig för att göra en liknande resa”. ”Jag gjorde resan och allt som verkade svårt, farligt och omöjligt resulterade i mitt livs resa”.