Berätta lite om din bok!

Brodersbrevet handlar om min bror som försvann spårlöst för många år sedan. Han var en ung och kreativ konstnär som drabbades av en psykos. När familjen försökte få honom till vården flydde han och liftade ner genom Europa. På svenska ambassaden i Lissabon fick han hjälp med ett provisoriskt pass och en tågbiljett hem till Sverige. Men han kom aldrig tillbaka. Hans försvinnande gav mig skuldkänslor som jag försökte tränga undan. Brodersbrevet är en roman om sorg som kommer retroaktivt efter många år. Sorg över min försvunne bror men också sorg över en trasig familjeväv.

 

Hur kom din bok till? 

Efter ungefär tjugofem års nedtystande av berättelsen om honom började tystnaden tära mig inifrån. Jag fick ett starkt behov av att berätta allt utifrån mitt perspektiv. För att närma mig mina känslor och för att vara så äkta som möjligt valde jag att skriva i brevform. Det kändes mest naturligt att i texten vända mig direkt till honom.

 

Hur känns det att vara nominerad till "Selmapriset - topp 10"?

Fantastiskt! Det tog mig över tre år att skriva Brodersbrevet. Manuset blev refuserat av flera förlag. Jag trodde ändå på berättelsens kraft. Och att nu vara nominerad till ett litterärt pris tar jag som en  bekräftelse på att boken är stilistiskt tilltalande.

 

Har du någon ny bok på gång? Berätta!

Jag håller på med en fiktiv kortroman som utgår från en kvinnas tankar och känslor kring hennes högsta dröm - som jag inte kan avslöja ännu. En novellsamling är också påbörjad. Och ett barnboksmanus, där syftet är att locka fram språkglädjen hos förskolebarn, finns redan färdigt i lådan. Jag får se vilket av dessa manus som först blir till en bok.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag tycker om att röra på påkarna så jag går mycket. Ofta med stavar. Läser gärna och försöker hänga med i mina vuxna barns liv.

 

Lena Jannesdotter Lena Jannesdotter