Berätta om din bok!

En spänningsroman i högt tempo.

Boken handlar om en svensk före detta reklam-man, Jonas Sandberg som flyttat till Köpenhamn. Han håller på med fastighetsaffärer i mindre skala men växlar upp och blir en stor aktör på marknaden. Det drar till sig uppmärksamheten från olika människor och alla har inte ett gott syfte. Jonas dras in i ett spel om fastigheterna som inkluderar mc-gäng, hemlösa, prostituerade och de mycket rika.

Detta är andra boken i en trilogi. Men böckerna kan läsas fristående.

Hur kom boken till?

Det är som sagt den andra boken i en serie om tre. Redan när jag skrev den första boken hade jag en idé om fortsättningen. Jag började skriva bok nummer två så fort den första var färdigskriven. Det blev en del parallelljobb med textbearbetning av bok ett och fritt skrivande av bok två.

En stor skillnad mellan böckerna är att jag anlitade en lektör till den andra boken. Det var tufft men absolut nödvändigt.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag skulle vilja säja att det var en kombination. Jag hade en idé från början som delvis förändrades under processen. Karaktärerna fick ett ”eget” liv och gjorde saker som jag inte förutsatt.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har alltid tyckt om att skriva. Redan i skolan såg jag fram emot när vi skulle skriva uppsats. Jag minns särskilt en gång när titeln på uppsatsen var ”Jag en parkbänk”. De flesta protesterade. Jag tyckte att det var ett fantastiskt ämne.

Jag har arbetat som frilansjournalist och även i reklamvärlden som copywriter.

Inspiration får jag överallt. Vardagssituationer, en film, en resa men framför allt i mötet med andra människor.

Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag skriver på den tredje delen i trilogin om Jonas. Samtidigt som jag även arbetar med en ny bok om två bröder. De fanns med i den andra boken men min lektör (med all rätt) tyckte att de inte passade riktigt in. Så jag tog bort dem och lade dem åt sidan. Min tanke med den boken är att försöka skriva den i samma anda som författaren P G Wodehouse.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Det bästa rådet som jag själv fick var att börja skriva. Med det menar jag att sätta sig ner och skriva utan tankar på att annat än just skrivandet. Skriv varje dag. Vissa dagar kanske det bara blir några rader och andra flera sidor. Att inte tänka så mycket på resultatet, på stavningen och på vad andra eventuellt kan tycka. Bara skriv och läs inte igenom förrän du har kommit en bit in i din bok.

Varför ska man läsa din bok?

Varför läser man böcker? Enligt mig så är det för att bli underhållen, fly vardagen för en stund. Få insikt i hur andra människor lever eller har levt. Böcker öppnar dörrar till andra världar.

Det finns inte mycket som slår att längta till boken man läser. Man läser medan potatisen kokar, på bussen, så fort man kommer hem. Man hittar tid till att läsa helt enkelt.

Det hoppas jag att läsarna av min bok också gör och att de blir underhållna under tiden de läser.

Vad gör du när du inte skriver?

Under de senaste tjugo åren har jag arbetat som samtalsterapeut med beroendeproblematik som specialitet. Jag har träffat människor med alla tänkbara problem som kan inträffa i en människas liv. Vi människor är sköra och livet kan ibland vara tufft.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Vad svarar man på det? Alla som tycker om att läsa låter pretentiöst förstås. Men lite tänker jag så. Genremässigt så hör boken hemma i thrillers, drama, deckare, spänning. Jag hoppas på att de som läser boken tycker att de hade en trevlig stund. En stund där de kunde drömma sig bort. En paus från vardagen oavsett vardag.