Författarintervju med Ingeborg Axner-Franzén om boken

FRÅN ANDNING TILL ÖVNING – inspirationer, visdomar och guldkorn för angelägna flöjtspelare.

Berätta om din bok!

Boken Från andning till övning är både en inspirationsbok för angelägna flöjtspelare och en konstbok med originella foton.

Hur kom boken till?

Min önskan att, efter över ett halvt århundrades spelande och undervisande och ett i decennier pågående kreativt utvecklingsarbete, i skrift uttrycka mina kunskaper, min filosofi och min erfarenhet, och det faktum att många bett mig skriva, gjorde att boken legat och grott i flera år. Designern Malvin Karlsson puffade igång mig med sin idé om ett konstnärligt samarbete, och har skapat spännande foton som kontrapunkterar innehållet.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Att det skulle bli en bok visste jag i flera år, jag var sprickfärdig av vad jag ville skriva om, men formen, alfabetet som fångare av olika aspekter, växte fram när jag började skriva. Den formen, och tvåradingarna som sen utkristalliserades, inspirerade mig hela vägen

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag är också poet, och det är det inre lyssnandet som liksom i musiken är grunden. Så var det också med denna bok.

Skriver du på något nytt nu?

Nu har jag börjat sammanställa material till Stora Verktygslådan, som blir en mer konkret och praktisk flöjtkunskapsbok, med mina bästa övningar, metoder och arbetssätt. Parallellt pågår ett inre arbete med den fjärde boken (den första var en poesibok på flöjttemat), som blir min viktigaste — om att möta lyssnare.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Nej, inte annat än: har du något att dela med dig av, skriv! Skapa för din egen glädje, skriv för att du är människa och vill låta andra möta dig och ditt skapande.

Varför ska man läsa din bok?

Om man är angelägen att lära och utvecklas får man här möta någon med lång erfarenhet, och mitt eget livsmotto är: Lev lärande, så jag hoppas många kan hämta inspiration, kunskap och läsnöje i boken. Man kan läsa lite då och då och lite här och där.

Vad gör du när du inte skriver?

Spelar och undervisar en lång rad angelägna flöjtspelare.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Den som tycker om att möta en erfaren persons tankar och uppslag, och den som uppskattar

att ha en originell och ovanlig bok sin hand.