Berätta om din bok!

Det är i början av sin livs resa som humlan får reda på att den egentligen inte borde kunna flyga. Vingarna är för små och kroppen är för stor. Med den nya vetskapen kraschlandar humlan och från den dagen kan den inte längre flyga hur mycket den än försöker. Fast besluten att nå sitt mål har humlan inget annat val än att fortsätta till fots. I boken får man följa med humlan på en spännande resa som tar oss genom ängar, träsk, skog och mark. Under resans gång ställs humlan inför nya tankar och funderingar och träffar många djur som alla på sitt sätt hjälper den på vägen.

Detta är en bok som handlar om att våga tro på sig själv och riktar sig till barn mellan 3-6 år.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Tanken på att skriva och illustrera en barnbok har jag haft i många i år men det var när jag blev mamma för fyra år sedan som idén tog fart på allvar. Själva idén till boken kommer från ett talesätt om att humlor egentligen inte borde kunna flyga för att deras vingar är för små och deras kroppar är för stora. Men detta vet inte humlorna om, så de flyger i alla fall. Jag tyckte detta var en rolig grej att bygga vidare på. Vad skulle hända om en humla blev medveten om detta, skulle den glömma bort hur man flyger då?

Jag valde att göra illustrationerna till boken med hjälp av lerfigurer som jag har fotograferat av och sedan placerat i verkliga miljöer som jag fotograferat. Jag valde att jobba i lera för att det är ett stilistiskt grepp som man inte ser så ofta i barnböcker och för att jag tycker det var kul att jobba med lera helt enkelt.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag ville skriva och illustrera en barnbok för att jag tyckte det var kul att kunna berätta en saga för mina barn som jag har hittat på och skapat själv. Jag har alltid varit kreativ och tyckt om att pyssla om det så är med bild, lera eller sömnad. Inspiration hämtar jag från konst, litteratur och givetvis från barnen Elliot och Fingal 4 och 1 år.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag berättade inte för så många om att jag skrev och illustrerade en barnbok förrän jag kände att jag började bli klar. Jag ville inte känna press på mig att boken skulle bli klar snabbt och ville inte heller ha en massa frågor om hur det går med boken. Min kreativa process är rätt långsam och jag tycker om att ta tid på mig och påta med det när jag har inspiration och tid över. Vänner och bekanta tycker såklart att det är kul att jag skrivit en bok som de kan läsa för sina barn.

Skriver du på något nytt nu?

Jag skulle gärna illustrera och skriva fler barnböcker, idéer finns det många. Det är mest tiden som är knapp. En tanke är att bygga vidare på lerfigurerna i denna bok och göra en pekbok för mindre barn. Jag ser inte denna bok och karaktärerna som en engångshistoria. Det finns mycket humlan kan upptäcka ute i världen och på hemmaplan.  Vi får se om det blir en bok med likande koncept eller något helt annat.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Jag har gjort detta som ett projekt vid sidan av mitt jobb, och det är riktigt kul att nu se ett färdigt resultat.  Ett tips till dem som vill göra det vid sidan av är att låta det ta tid, en bok gör man inte på en dag. Man behöver inte stressa, det viktiga är att man tycker att det är kul under processens gång.

Varför ska man läsa din bok?

Detta är en gullig berättelse som handlar om att våga tro på sig själv oavsett vad andra säger. Jag tycker att det är ett viktigt budskap till barn att man ska våga testa och inte ge upp även om andra säger att man inte kan.

Vad gör du när du inte skriver?

Detta är en gullig berättelse som handlar om att våga tro på sig själv oavsett vad andra säger. Jag tycker att det är ett viktigt budskap till barn att man ska våga testa och inte ge upp även om andra säger att man inte kan.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag tycker om att göra utflykter med min familj, vara ute i naturen och upptäcka nya platser. När tillfälle ges pysslar jag, alltifrån att sy och göra pärlplattor till att göra halsband och redigera bilder. När jag är inte är ledig jobbar jag som
projekt-/marknadskoordinator på Conrad.se.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla barn!