Berätta om din bok!

Lokala regnskurar innehåller tretton noveller om livet då allt inte är som det ser ut. Hämndbegär och mörka undertoner, men också humoristiska inslag kännetecknar novellsamlingen. Är det alltid så lätt att avgöra vad som är ont och vad är som gott?

En fattigpensionär som hittar ett nytt sätt att försörja sig, i bokcirkeln börjar bokvalen styra över liv och död, änkan som vill hämnas sin mans död och paret där den ena försvinner spårlöst. I novellsamlingen möter vi människor, som kan vara jag, du eller vår granne och som balanserar på rakbladets egg. Till synes vardagliga händelser tar oväntade riktningar då huvudpersonerna handskas med sina problem på ett överraskande sätt.

Hur kom boken till?

Jag började skriva noveller för några år sedan. Läsåret 2020–2021 deltog jag i Skriftskolan med Johanna Holmström och Hannele Mikaela Taivassalo. Den kursen utvecklade mitt skrivande och fick mig att slutföra projektet med en novellsamling.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag blir oftast inspirerad av själva skrivprocessen. I min senaste novell ”Begravningskortegen” började jag från meningen Leopardklädseln på bilsätena var tovig och sliten och fram växte en novell om en familj där fadern nyligen dött och familjen körde efter likbilen på pappans sista resa.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har fortsatt att skriva noveller, men har också idéer till två böcker. Den första skulle spinna vidare på en av huvudpersonerna i en av mina noveller i Lokala regnskurar och den andra är en historisk roman som bygger på min farfars systrars levnadsöden. Båda emigrerade, den ena till Amerika och den andra till Ryssland, så deras livsöden blev mycket olika.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Mitt bästa tips är att sätta sig ner och börja skriva. Du kan alltid redigera en dålig text, men har du ingen text...

Varför ska man läsa din bok?

Jag tycker att man ska läsa min bok som underhållning och avkoppling. Det är med skönlitteratur som man kan gå ner i varv och besöka andras liv och tankegångar.

Vad gör du när du inte skriver?

Som skribent behöver man läsa mycket och vilken tur att det är ett av mina största intressen. Jag tycker också om att syssla med olika hantverk, motionera med hunden Charlie och umgås med familj och vänner.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Att läsa noveller är ett snabbare sätt att ta del av skönlitteratur, både med tanke på antal sidor och händelser. Jag rekommenderar att alla har en novellsamling i handväskan för att plocka upp den i stället för telefonen.