Rusalka av Lena Hallberg
Berätta om din bok!
I denna relationsroman får vi följa Rusalka, en ung landsortsflicka som vill ut i världen, men som hålls fast i ett järngrepp av traditioner. Hon bryter sig loss och trasslar in sig i den ena relationen efter den andra. Efter några stapplande steg utanför den trygga miljön i Värmland tar hon sig till storstäderna Göteborg och Stockholm. Slutligen landar hon i London, där hon lever sin dröm. Hon arbetar som aupair hos en svensk kvinna. Denna kvinna visar sig vara någon helt annan än den hon först möter. En vänskap uppstår mellan Rusalka och en gammal taxichaufför. Vänskapen får oanade följder och världen ligger plötsligt öppen för henne. Men ödet vill något helt annat.
Hur kom boken till?
Boken föddes utifrån mina tankar kring identitet. Vad är det som gör att vi blir den vi blir? Hur mycket styr vi över själva? Som lärare i psykologi och en tid som uttryckande konstterapeut har jag samlat på mig en gedigen kunskap inom området. Denna kunskap kombinerat med egna livserfarenheter har fött denna bok där man kan följa hur vi styrs av många krafter då vi formar våra liv. Boken är en lek med tanken. Vad hade hänt om Rusalka valt att göra sina egna val i livet? Hur mycket kan man påverka egentligen? Boken handlar om sökandet efter identitet, om livsval och om ungdomligt oförstånd. Detta är första boken i en serie. Nästa bok om Rusalkas liv beräknas vara klar hösten 2019.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Grundtanken var att boken skulle handla om livsval och vad det är som styr våra val. Vi vill gärna tro att vi styr det mesta, men så är inte fallet. Vår uppväxtmiljö har ett oerhört stort inflytande. Under processens gång blev jag själv medveten om underliggande krafter som styrt mina livsval. Namnet Rusalka kommer från en opera som jag hört i olika sammanhang, men som jag inte varit medveten om att jag hört. Först nu har jag förstått varför denna opera påverkat mig så mycket. Operan handlar om Rusalka, som är en vattennymf. Det är Rusalka som pryder bokens omslag. Jag har växt upp i ett hem fyllt av musik, poesi och kultur. Detta har präglat mig mer än jag tidigare förstått.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Lusten att skriva bara finns där. Jag inspireras av allt som jag möter. Många idéer föds då jag läser, gärna poesi. På senare tid har också mina barnbarns upptåg påverkat mitt sätt att skriva. Min stora hobby är att gå på utställningar, teatrar och andra kulturevenemang. Vid varje evenemang strömmar tankar till mig som jag vill omsätta i mina texter. Jag väljer bort kultur som gör mig ledsen. Livet är för kort för att jag ska ägna tiden åt sorger och elände. Livet i sig består av tillräckligt mycket lidande. Mina resor inspirerar mig mycket. Min förra bok handlar om min tid bland guaraníindianerna i Bolivia och denna bok beskriver mina intryck från mina resor till Haiti, Paris och Marocko. Nästa resa går till Sankt Petersburg, där jag ska skriva om Rusalkas far och om hans koppling till Dvorak, kompositören som skrivit musiken till operan Rusalka.
Skriver du på något nytt nu?
Ja. Nästa bok om Rusalka bör vara klar hösten 2019.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Låt orden flöda. Skriv det som kommer till dig. Det är då som texten brukar bli bäst för mig.
Varför ska man läsa din bok?
Jag vill att du som läser ska uppleva igenkännandets glädje. Många händelser i våra liv är allmänmänskliga och de finns med i denna bok- både våra styrkor och våra tillkortakommanden. Boken bjuder på överraskningar. Det händer saker i London, där hon arbetar som aupair. Hon får också möjlighet att åka till både Paris och Haiti, där hon möter nya världar som skakar om henne. Rusalkas liv förändras då hon kastas mellan hopp och förtvivlan och den som läser boken kommer att uppleva den glädje som översköljer henne.
Vad gör du när du inte skriver?
Jag arbetar som lärare på ett gymnasium, ställer upp för mina barn och barnbarn och går på en mängd kulturevenemang, både utställningar, föredrag och teater. Det jag älskar mest är att gå på opera. De höga tonerna skakar om mig och tränger in i varenda por. Min största hobby är att måla. Jag testar olika tekniker, men föredrar just nu att måla i akryl. Nästa utställning har jag i mars månad, i Vasastan. Jag bastar ofta och tar då ett dopp i Mälaren. Det är som att bli pånyttfödd- varje gång. Underbart! På torsdagar dansar jag internationell dans. Mitt ideella engagemang har förändrats över tid. Jag har arbetat i Bolivia bland guaraníindianerna och suttit med i tre förbundsstyrelser: Studieförbundet Vuxenskolan, Latinamerikagrupperna och Vi Unga. Nu är jag engagerad i IM, Individuell människohjälp, där jag bland annat deltar som intervjuare inom projektet DUO Stockholm.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Jag vill att du som söker igenkännandets glädje ska läsa denna bok. Den riktar sig också till dig som söker efter din identitet och som funderar över varför livet blev som det blev.