Så lyckas du med ditt manus
Den gamla antika strukturen med en början, en mitt, ett slut och däremellan någon slags vändpunkt är visserligen ett säkert kort att gå på när det kommer till att skriva ett bra bokmanus, men det krävs ofta lite mer än så för att det ska sticka ut i mängden. Här kommer några matnyttiga tips och råd på vad du kan ha i åtanke för att lyckas med ditt manus:
- Håll dig till temat. Att sväva ut på sidospår är lätt hänt, men försök att fokusera på huvudhandlingen och låt inte onödiga passager ta för mycket plats – stryk hellre sådant som kanske inte hör till den huvudsakliga röda tråden.
- Ge karaktärerna utrymme att utvecklas. Alla mest intressant blir det om karaktärernas förutsättningar ändras under bokens gång och att dess världsbild blir annorlunda i takt med handlingen. Läsaren dras då in i berättelsen och vill veta vad som kommer att hända härnäst, och kanske till och med själva får sig en aha-upplevelse.
- Allt behöver inte stå utskrivet. Genom att vara tydlig med i hur karaktärerna och dess värld framställs och att det du vill förmedla faktiskt framgår, kan man undvika att skriva ut onödiga formuleringar som ”Olle skrek för han var arg”.
- Var så konsekvent som möjligt. Det underlättar att läsa ett manus som känns genomarbetat och konsekvent när det kommer till exempelvis dialogutformning, indrag, kapiteluppdelning och liknande. Detta går givetvis att trimma i efterhand men ger manuset ett mer seriöst intryck och blir mer överskådligt vid en första läsning.
- Originaliteten är essentiell. Språket, storyn, idén, ämnet… i slutändan är det ofta originaliteten som främst spelar in huruvida ett manus blir bra eller inte. Försök inte att efterlikna redan existerande storsäljare utan koncentrera dig på just det du har att säga.