Av de närmare 200 bidragen till Selma-priset har juryn nu enats om ”Topp 5” varav en kommer att utses till vinnare i slutet av februari!

De nominerade är:

 

Så många jag av Yllka Sheqiri och Melanie Hedlund

Hemläxan av Jonas Aspegren

Brodersbrevet av Lena Jannesdotter

Jag, Anna, vill gå vidare nu av Carl Axel Gyllenram

Heidenstams misstag av Jakob Sverker

 

Så många jag får vi följa med på upptäcktsfärd genom en uppväxt som är präglad av mötet med ett nytt land. Yllka Sheqiris sagolika verser och Melanie Hedlunds illustrationer bildar tillsammans en vacker och mycket aktuell bok om integration och mångfald, sett ur ett barns ögon.

I Hemläxan lyckas Jonas Aspegren med sin enkla men ändå kärnfulla stil måla upp den karga, vita miljön i Dalarna. Bland de många orden finns en djup tystnad där Jonas gestaltning av fyra karaktärerna växer fram. En skildring som dröjer sig kvar …

Med stort mod närmar sig Lena Jannesdotter i sitt Brodersbrevet den sorg, ovisshet, vrede, skuld och maktlöshet som uppstår då en familjemedlem blir svårt psykiskt sjuk. Med säker penna och utan sentimentalitet har Lena skapat en angelägen bok som vänder sig till många läsare.

I Jag, Anna, vill gå vidare nu har Carl Axel Gyllenram byggt upp ett psykologiskt relationsdrama; återhållna känslor skapar en förtätad och gränslös atmosfär där karaktärerna balanserar vid en galenskapens brant. Målande bilder i kombination med ett smidigt och varierande språk gör boken till en litterär pärla.

Heidenstams misstag är den fängslande andra boken i Jakob Sverkers Europatrilogi (efterföljare till Berättelsens ängel). En spänningsfylld deckare, som kan liknas vid Da Vinci-koden, där diktens förmåga att väcka starka känslor genom tiderna kommer ikapp bokens huvudpersoner.

Selmapriset instiftades i fjol som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker och blev genast en stor framgång. Vi lanserade priset för att belöna den bästa egenutgivna boken och för att öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänhet och media.