Berätta om din bok!

Är tänkt att vara humoristisk. I centrum står tre män, vänner sedan studietiden, som tycker att allt var bättre förr och som gärna vill fortsätta ha det så. I slutet av det glada 80-talet drar de sig ofta nostalgiskt till minnes gamla tiders gemensamma äventyr, låt vara att dessa oftast rymde pinsamma dråpligheter.

Tre familjers förberedande och genomförande av den årliga, gemensamma semesterresan, denna gång till det fagra Bohuslän berättas av Fanér, utifrån dennes perspektiv och med total avsaknad av insiktsfullhet om egna tillkortakommanden. En situationskomisk berättelse. Kunde denna sommarsemester bli annorlunda än familjernas tidigare? Herrarnas planerande i all ära, men kunde fiaskon och pinsamheter kanske undvikas med dessa tre rekorderliga familjefäder vid rodret? Nä!

Hur kom boken till?

Jag minns inte riktigt. Precis som med min först utgivna bok, ”Förbjudna stigar”, var detta från början en 90-talsprodukt som sedan legat till sig och skrivits om och förbättrats. Hade då en förebild i brittiske författaren Jerome K. Jerome. Älskade till exempel hans ”Tre män i en båt”. Härlig humor som dock kräver att läsaren har viss inlevelseförmåga i dråpliga situationer. Klassisk humor. Tänkte lite tillbaka på barndomen och 60-talets semestrar i Kungshamn/Smögen. På vissa turister; på mina föräldrars bekant som värdig och stolt flanerade längs kajen oklanderligt klädd i vita byxor, mörkblå blazer och skepparmössa. Fick lite bilder för mina ögon.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det var nog bara en idé om otidsenliga och för betraktaren komiska gubbar (ja, inte ens 50 år fyllda) som gav mig lite inre bilder. Sedan växte nog berättelsen fram kapitel för kapitel.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har nog alltid tyckt om att skriva, alltsedan uppsatserna i skolan. Inspirationen kan komma lite slumpvis, av intryck eller upplevelser.

Skriver du på något nytt nu?

Försöker. Har två påbörjade manus. Men jag tar det väldigt lugnt. Att försöka forcera fram uppföljare är ingen bra idé. Vilar just nu i väntan på att känna vart mina manus ska ta vägen.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Oavsett om man har en färdig idé till en bok eller inte är mitt råd att bara börja skriva och uttrycka tankar, infall eller idéer. Bäst att först bara skriva för sig själv, inte försöka tillrättalägga för en tänkt läsarskara. Kanske stannar det där, kanske växer ett manus fram. Oavsett vilket är det alltid värt att skriva, faktiskt om vad som helst.

Varför ska man läsa din bok?

Kanske för att bara få några timmars avkoppling och förhoppningsvis en del skratt, eller åtminstone några leenden på läpparna.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag arbetar på en statlig myndighet i Norrköping sedan många år.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Åtminstone alla som själva varit i Kungshamn och på Smögen och känner igen miljön. Men också alla som själva har förmåga att se dråpliga situationer framför sig, ja, varför inte också alla andra med någon som helst förmåga att se humor?