Berätta om din bok!

Eftersom mitt motto lyder "gör det du säger att du ska göra" var det för trovärdighetens skull till slut bara att bita ihop och producera den lilla matlagningsbok jag pratat om i så många år.

Jag är, och har alltid varit, hopplöst ointresserad av allt som händer i köket, förutom när det kommer till själva ätandet - då är jag mycket intresserad! Därför har jag, i över 20 år, ihärdigt samlat på vänners snabba och urenkla recept och matlagningstips. Det samlandet resulterade nu i den här idéboken med ett urval av dessa tips för både vardag och fest. Idékälla, shoppinglista, dryckestips och instruktioner - allt i ett!

Det är väl dessutom dags att dra i handbromsen för många av oss. Dags att sluta lägga så mycket tid på att titta på andras matbilder och istället bjuda på middag själv. Vi mår bra av att umgås med dem vi trivs med. Ses, prata i lugn och ro, dela tankar och drömmar - kommunicera. Varför inte lägga undan mobilen och göra just detta över en bit mat. Det behöver inte vara krånglig.

Hur kom boken till?

Ett av mina huvudbry för att gå från ord till handling var hur jag skulle få till alla matbilder som behövdes. En dag pratade jag med min vän Torsten, som har foto som ett brinnande intresse. Jag hade aldrig givit ut en kokbok och Torsten hade aldrig fotat mat. Utmärkt kombo! På frågan om han ville vara med på min bokresa svarade han ja! Vi jobbade på under ett och ett halvt år och  den 21 november 2019 levererades vår baby i tryckt format.

Två vänner, ett kök, ett vitt köksbord och god aptit - inget av det vi fotades kastades. Allt som behövdes för att få till den här boken. Ingen rekvisita att tala om och absolut ingen förkunskap i bokbranschen. Vi lät lust och nyfikenheten driva oss, lärde oss massor och hade kul hela vägen i mål.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Min alltid lika optimistiska mamma gav efter många år upp och slutade ge mig "jättetrevliga" kokböcker så fort tillfälle gavs. Jag är som sagt tyvärr totalt ointresserad av matlagning. Ointresset till trots växte mina söner till normalstora unga män och min mamma insåg att jag på något konstigt sätt ändå fick till det. Ur kaos föds ibland kreativitet och problemlösarkrafter. I mitt fall gavs det helt enkelt uttryck i ett frenetiskt samlande på vänners recept och matlagningstips som påstods vara urenkla. Några av dessa recept och tips har samlats i min allra första tryckta bok. Det känns fantastiskt kul!

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

I mitt fall handlade det faktiskt om två saker, för det första ville jag förverkliga en dröm jag närt under många år, för det andra var det för trovärdighets skull - med tanke på mitt motto "gör det du säger att du ska göra".

Skriver du på något nytt?

Hahaha, inte ännu. Men visst blir jag lite inspirerad när jag vet att det faktiskt är görbart.

Har du tips tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Sätt igång! De flesta frågetecknen rätas ut efter vägs. Tillfredsställelsen när allt är i hamn är obeskrivlig.

Varför ska man läsa din bok?

Tja, det är ju inte en bok man "läser". Men om du är som jag, sugen på att umgås med nära och kära men känner att du varken kan eller hinner få till det i köket. Eller om du bara vill inspireras då fantasin tryter.

Vad gör du när du inte skriver?

Njuter av att hänga med dem jag tycker om! Och så driver jag min egen firma Willstrand Kommunikation & Ledarskap. Även det är en dröm jag förverkligat. Älskar't!

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som är nyfikna på den såklart! Och de som vill få lite bättre fjutt på sitt köksliv.