Att skriva en bok, speciellt en skönlitterär bok, är ett spännande äventyr men samtidigt ofta en svår resa med många hinder på vägen som måste övervinnas. Därför har vi på Vulkan tagit fram tio tips för att skriva skönlitteratur (även om många av tipsen även passar för andra typer av böcker).

 

  1. Skriv
    Det första tipset är att helt enkelt börja skriva. Du kan fantisera ihop en historia och prata om att du skriver, men det du måste göra är att börja. Sätt dig vid datorn (eller skrivmaskinen, eller anteckningsblocket) och skriv, skriv, skriv! Det spelar ingen roll om du har talang för skrivande eller inte, om du inte börjar blir det aldrig en bok.
  2. Bestäm dig för vad du vill skriva
    Skriv gärna om något du kan, men våga också skriva om något du är nyfiken på och länge velat utforska. Det viktigaste är att hitta vad kärnan i din berättelse är. Har du svårt att bestämma dig så är det lätt att komma in på sidospår som leder dig bort från ursprungsidén. Det kan leda till att en ny berättelse växer fram eller att berättelsen aldrig riktigt kommer till liv, vilket kan ge texten ett splittrat intryck.
  3. Skapa en storyline
    En storyline hjälper dig att få en övergripande syn på berättelsen och dina karaktärers utveckling. Skapa en enkel storyline genom att kort beskriva scenerna i ett textdokument och flytta runt dem tills du hittar en ordning du gillar. På så sätt kan du ändra i handlingen utan att behöva göra om hela texten.
  4. Sök efter inspiration
    Det krävs mycket arbete och slit framför datorn för att en bok ska bli färdig. Känner du att du behöver söka efter inspiration så gör något som aktiverar dina sinnen. Det kan vara allt från att läsa andra böcker, lyssna på musik eller titta på film till att ta en promenad eller umgås med sina vänner. Men kom ihåg att det går inte att bara skriva när man är inspirerad. Ibland måste du tvinga dig själv till att skriva det där stycket eller kapitlet för att komma vidare.
  5. Skapa rutiner i vardagen
    Ett viktigt råd är att skapa rutiner för att få med skrivandet i din vardag. Fundera på när under dagen du har tid över. Kan du gå upp en timme tidigare än barnen eller skriva när de gått och lagt sig? Eller spendera en hel förmiddag på skrivande istället för att ta sovmorgon? Att ha fasta rutiner ett knep som många av världens mest berömda författare använder sig av i sitt yrkesutövande.
  6. Gör annat än att skriva
    Det är minst lika viktigt att planera in tid för vila som för skrivande. I perioder kan du lägga all din fritid på författande men det är ansträngande att hålla ett högt tempo under en längre tid. Planera tid för återhämtning och spendera tid på annat som du själv tycker om att göra. Kanske får du till och med en ny idé du kan ta med dig till tangentbordet!
  7. Tänk på läsaren
    Tänk på att läsaren inte har någon förförståelse av dina karaktärer. Det är därför viktigt att du ger dem tillräckligt med information för att de ska förstå vad du menar. Var samtidigt försiktig med att bli övertydlig. Beskriv istället en scen så att läsaren kan skapa en egen bild av vad karaktären känner genom att beskriva deras kroppsspråk och hur de pratar.
  8. Bearbeta texten
    Bearbetning av ditt manus är ett måste. En text blir aldrig helt färdig, men det krävs bara att den är tillräckligt klar för att kunna lämnas vidare. Försök att göra dig främmande från manuset genom att lägga ifrån dig det i ett par veckor och kom tillbaka med nya ögon. När du känner att du tagit det så långt du själv kan, anlita hjälp utifrån. En lektör kan ge dig generell feedback på vad som fungerar och vad du kan arbeta mer med.
  9. Skriv för att det är roligt
    Att bli en bästsäljande författare är en dröm många delar, men som sällan går i uppfyllelse. Om du går in i skrivandet med förväntningar om kändisskap bör du tänka om. Skriv för att du brinner för det, för att du har något du känner starkt för och vill dela med världen. Det finns olika anledningar till varför man väljer att skriva en bok, hitta din.
  10. Våga tro på ditt manus
    Det krävs mycket arbete för att skapa ett manus. För att orka skriva klart krävs det att du tror på att det du skriver är värt att lägga ner tid på. Vissa dagar är det svårt att skriva och då måste du alla andra dagar tro på din idé. Det är också viktigt att släppa det som inte känns helt bra. Har du trasslat in dig i en historia du inte känner ger någonting så våga avsluta den för att gå vidare till något nytt. Även det kräver mod.