Vad är ”bookstagram”? Hur lång tid tar det att skriva en bokrecension? Och hur får man en riktigt härlig lässtund? Vi intervjuade Jenny Albderi som driver Instagramkontot @inteutanminbok om hennes läsvanor och Instagram för att få svaren.

Hur länge har du haft ditt konto och varför skapade du det? 

Jag har drivit mitt instagramkonto i lite över två år. Jag startade mitt konto för att inspirera andra, dela mina kunskaper om böcker och tipsa om bra läsning samt hämta inspiration från andra. Det var under coronapandemin då bokcirklar var inställda och bibliotek var stängda, utbudet för en bokälskare var minimalt, och jag ville bidra med något som kunde liknas vid en digital bokcirkel eller ett community. Nu kan jag inte tänka mig att vara utan min plattform där jag har ett fantastiskt nätverk som sträcker sig runt om i världen.   

Vad läser du för typ av böcker? Vilken är din favoritgenre? 

Jag tycker om att variera min läsning men jag har definitivt en återkommande favoritgenre. På något sätt fylls min bokhög med mycket feelgood. Det beror mest på att jag älskar att läsa om relationer och drama. Men sedan dyker jag ner i något helt annat, en spänningsroman eller en självbiografi. Jag vill verkligen inte känna mig begränsad i vad jag ska läsa.  

Hur många böcker läser du i månaden? 

Eftersom jag ägnar mycket tid till egna manus så kan det i perioder bli mindre läsning, ungefär 4 böcker per månad, men i de bästa läsperioderna blir det 8-10 böcker på en månad.  

Vad gör du när du inte läser?  

När jag inte läser har jag oftast fullt upp. Det är därför läsning är så viktigt för mig, för att kunna varva ner. Jag jobbar som regionchef inom retail, sedan skriver jag på flera egna bokmanus (samtidigt). Just nu har jag precis arbetat klart med manuset till min debutroman på Lava Förlag, Ett Fantastiskt Liv, som lanseras till sommaren 2022.  

Tiden som blir kvar lägger jag helt och hållet på min familj.  

Vad gör att en bok får högsta betyg från dig? 

När boken har en karaktär som blir som en vän att följa genom förändringar och motgångar. Sidorna ska omgärdas av intressanta dialoger och extra bra är det när man lärt sig något nytt när man nått sista sidan.  

Hur mycket tid spenderar du på en recension? 

Det beror helt på vilken bok jag ska recensera. En del böcker behöver mer tid till att få ihop en bra sammanfattning till mina instagramvänner. Men i snitt ca 30 minuter.  

Lägger du upp recensioner om alla böcker du läser? 

Nej, vissa böcker hoppar jag över att recensera av olika anledningar. Jag försöker att recensera böcker jag tycker är värda att läsa.  

Vilka är de bästa förutsättningarna för en härlig lässtund? 

Som en typisk dalkulla jag är gillar jag att krypa ner i mina virkade raggsockor i soffan. Belysningen ska vara dämpad runt omkring. Ett rykande lugnande örtté i favoritkoppen, Mon Amie från Rörstrand, med tända doftljus bredvid mig på ett sidobord. Barnen sover och huset är rensat från leksaker och disk.  

Vilken var den bästa boken du läste 2021? 

Stephen King - Senare. Han skriver så otroligt bra. 

Vilken är den bästa boken du läst någonsin? 

Jag måste säga Harry Potter böckerna. De är fortfarande lika magiska som när jag läste dom som ung och det går inte ett år utan att jag läser om några av dom.  

Vad läser du just nu? 

Just nu läser jag en bok av en av mina favoritförfattare, Sophie Kinsella - Tjänster och gentjänster samt tredje delen i serien av Katrine Wessels om familjen Winther.