När du är mitt uppe i ett kreativt stim och helt inne i skrivprocessen är det lätt hänt att man bara kör på, skriver så mycket som man kan, för det går ju så bra, för att texterna som kommer ut blir så härliga, för att allt man skriver har ett flyt. Och det är också bra och dessa stunder bör man definitivt utnyttja. För många författare är det dessa stunder som ger bra texter, även när jag själv skriver är det just i detta flow som en hel del bra texter tillkommer.

Det är dock i ett senare skede viktigt att gå igenom dessa texter just med avseende på konsekvens. Eller, låt mig rätta mig själv direkt - det är alltid viktigt att gå igenom alla texter just med avseende på konsekvens!

Om ni läser mycket har ni eventuellt noterat detta i böcker ni läst. Det kan röra sig om något så enkelt som att en mindre karaktär som beskrivs som ett Volvofan tidigare i boken köper en BMW utan någon som helst förklaring. Det är inkonsekvens - varför skulle ett Volvofan köpa en BMW? Det kan röra sig om miljöaktivisten som gör en grej av att protestera mot flygresor som sedan utan vidare hoppar på en sista minuten-resa till Kanarieöarna när författaren vill förflytta handlingen dit (om det inte är ett medvetet sätt att visa på dubbelmoral hos karaktären). Det kan också röra sig om en konservativ karaktär som alltid går klädd i kostym, men som helt plötsligt dyker upp i t-tröja utan rimlig förklaring.

Samma sak gäller introduktionen av nya karaktärer. Introducerar du en ny karaktär tidigt i boken så får du inte glömma bort att ge denna karaktär en roll i berättelsen längre fram! Låt inte läsaren bli frågandes om var den där personen från andra kapitlet egentligen tog vägen och varför den inte nämndes något mer sedan dess.

Se till att fästa din uppmärksamhet på detta när du arbetar med din text. Eftersom skrivprocessen ofta är väldigt lång (även om vi sällan tar så lång tid på oss som George R. R. Martin) är det lätt hänt att man skriver in en karaktär i början av processen, sedan arbetar om och ändrar sin berättelse, men missar sedan att redigera bort den numera onödiga karaktären (alternativt avsluta dennes berättelse).

Vulkan erbjuder även professionella språktjänster, allt från lektörsutlåtande till redaktörshjälp.
Ta kontakt med oss så hjälper vi dig lyfta ditt manus ett par snäpp till!