Att skriva en bok är ett långtidsprojekt

Att skriva en bok tar lång tid, men låt det inte avskräcka dig. Det är många i Sverige som bär på en berättelse och vill skriva ned den. Vi hjälper har hjälp författare sedan 2008 med att skriva sina böcker. Trots skrivkramp, tidsbrist och andra saker som helt enkelt kan komma i vägen så har våra författare fortsatt att skriva sina böcker.

Det är skillnad på att skriva en skönlitterär bok och att skriva en fackbok. Skönlitteratur är när det du skrivit inte är fakta, därav den engelska beteckningen “fiction”, d.v.s. påhittat eller fiktivt.

Exempel på genre kan vara deckare, historisk roman eller sci-fi. En fackbok, däremot, är baserad på fakta och verklighet, ofta om ett specifikt ämne. Vanliga ämnen är kokbok, personlig utveckling, ledarskap m.m.

På Vulkan skriver många självbiografiska böcker, t.ex. en självbiografi/memoarer. Skriver du om någon annan person än dig själv så blir det en biografi. Vi har även många böcker om släktforskning och böcker som berör författarens hembygd. Många skriver även ur ett terapeutiskt perspektiv, det kallas för teurapeutiskt skrivande och är oerhört populärt. Man hjälper sig själv samtidigt som man hjälper andra.

Planera ditt bokskrivande

Alla kan skriva en bok men ingen kan skriva en bra bok utan en bra plan. Därför är det viktigt att när du skriver din bok har en tydlig skrivplan. Börja med att skriva ett synopsis. En synopsis är en kortfattad översikt och summering av en berättelse. Detta kommer spara dig tid och arbete samt att boken blir mer genomarbetad och strukturerad. Passa på att redan i det här stadiet att få återkoppling från din omgivning på din berättelse. Dessa personer kan senare bli dina testläsare, något som kan visa sig vara enormt värdefullt.

När du skrivit klart ditt manus kan det vara väl investerade pengar att anlita en lektör. Då får du ett professionellt utlåtande med tips om hur du vidare kan utveckla din berättelse. I slutändan får du en mycket mer genomarbetad och välstrukturerad historia.

När du har skrivit om din berättelse utifrån lektörens råd så bör du få ditt manus korrekturläst. Det innebär att det språkgranskas. Stavningsfel, syftningsfel, radbrytningar m.m. tvättas alltså bort. Det gör att din bok ger ett mer professionellt intryck.

Skriver du boken i Vulkans bokverktyg så kan du därigenom bjuda in dina testläsare att läsa din bok allteftersom den skrivs. Bokverktyget är gratis att använda. Visste du att det tillochmed är gratis att publicera sin e-bok om man gör sin bok via verktyget?

Vad säger våra kunder om oss?

Jag har publicerat två böcker det sista halvåret med Vulkans hjälp. Vad jag har uppskattat mest är den snabba hanteringen och det professionella handlaget vad gäller omslag och grafisk utformning.

Gunnar Sommestad

Svenska resan av Gunnar Sommestad

Vad säger våra kunder om oss?

Jag uppskattade verkligen den helhetslösning som ”Deluxepaketet” erbjöd. Professionell hantering i alla steg av processen och alltid snabba svar på alla frågor.

Sven Ohlman

Stockholmshändelserna av Sen Ohlman

Vad säger våra kunder om oss?

Jag är mycket nöjd med samarbetet med Vulkan. Det har löpt friktionsfritt och fint.

Magnus Ljunggren

Rysk kulturmosaik. 200 miniatyrer 1988 - 2018 av Magnus Ljunggren

Vad säger våra kunder om oss?

Jag är jättenöjd, fem på en femgradig skala, med Vulkans och Ida Larssons arbete med min bok! Allt rätt gjort och alla tidsangivelser uppfyllda, mejl har besvarats omgående i samtliga fall! Stort tack, jag kommer att varmt rekommendera Vulkan!

Sten De Geer

I skärningspunkten mellan juridik och politik av Steen De Geer

Vad säger våra kunder om oss?

Jag tyckte samarbetet var mycket bra och är supernöjd :)

Modou Bah

Frihetsberövad av psykiatrin av Modou Bah

Vad säger våra kunder om oss?

Samarbetet med Vulkan har fungerat alldeles perfekt. Det var särskilt viktigt för mig som aldrig tidigare publicerat något. Helnöjd!

Lars Höglund

Mitt liv i skolans tjänst av Lars Höglund

Vad säger våra kunder om oss?

Måste bara få berömma er på Vulkan och i synnerhet dig (Ida Larsson) för ett väldigt proffsigt och trevligt bemötande, har rekommenderat er vidare till ytterligare två "skrivbordsförfattare" som börjat överväga att trycka sina böcker efter att ha sett hur bra ni har hjälpt mig.

Emma Ivarsson

Rälsbrott av Emma Ivarsson

Vad säger våra kunder om oss?

Professionell hjälp och stöd till mycket överkomliga priser. Personlig kontakt som kan ge goda råd. Jag är numera tacksam att ingen förlag antog mitt manus. Boken blev mycket bättre med Vulkanmedia som utgivare. Och boken blev min helt egen. 

Erik Erichsen

Rebellkirurgen

Vad säger våra kunder om oss?

En plan, som har legat och grott under en längre tid, har just förverkligats tack vare bokplattformen Vulkan. Där har jag fått all upptänklig hjälp, massor av goda råd och förstklassig hantering av mitt ärende. Resultatet, min och Helena Erikssons bok "Alva trollar”, har just publicerats och motsvarar till etthundra procent våra förväntningar.

Kristina von Unge

Alva trollar av Kristina von Unge

Vad säger våra kunder om oss?

Jag är mycket nöjd med att ha arbetat med er och med slutresultatet av boken. Jag har ställt många frågor, haft många synpunkter och krav, som ni snabbt besvarat och åtgärdat. Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med vårt samarbete och med slutresultat av boken.

Hans Nilsson

Kalmarslättens son

Vad säger våra kunder om oss?

Vulkan tog ansvaret, inget snack! 500 ex av min bok "Läs och Res" trycktes och levererades. Men, de hade skickat fel version till tryckeriet! Kostnad 75 000 kr. De bad mig makulera böckerna och tryckte om hela upplagan. Utan snack! Nu blev det både rätt och bra. Dessutom är alla sålda.

Christian Jutvik

Läs & res och Jaktkritik av Christian Jutvik

Vad säger våra kunder om oss?

Nu är det så här att jag har lyssnat på hela boken Strumpstickebarnet två gånger på rad. Jag är så inne i helvete nöjd och Sebastian Karlsson läser så otroligt bra. Han kunde verkligen leva in i min berättelse, det var som om det var han själv som hade upplevt mitt galna liv.

Sten Ridderland

Strumpstickebarnet

Kontakta oss via formuläret

Tips och råd för att skriva bok

Har du frågor kring egenutgivning – här nedan har vi samlat information som vi av erfarenhet vet är värdefull för dig som egenutgivare.

Gestaltning

Gestaltning är oerhört viktigt för att din berättelse ska upplevas som levande och inte platt och amatörmässig. Läs vår korta artikel och låt dig inspireras!

Skriv, skriv, skriv din bok

Att skriva en bok tar lång tid, och du kommer behöva omarbeta ditt manus flera gånger innan boken väl är helt färdig. Räkna med detta och avsätt tid för att skriva – och skriv, skriv, skriv! Helst bör du avsätta flera timmar per dag till skrivandet, men det är självklart inte alltid det är möjligt. Försök dock avsätta separat skrivartid, d.v.s. tid under vilken du inte gör något annat än att skriva.

Sätt dig vid datorn och skriv – stäng av internet, mobiltelefon och andra distraktioner, det enda du bör ha framme är ditt manus samt anteckningar som rör din bok. Genom att inte göra något annat under denna tid så maximerar du möjligheten till att faktiskt få klart ditt manus. Detta är bara några tips som kan hjälpa dig att skriva en bok. Men vad händer då ditt manus är klart?

Skriv din bok – du får hjälp av oss!

Oavsett om du precis har börjat skriva din bok eller om du redan är klar med ditt manus så kan du få hjälp utav oss. Vi kan hjälpa dig med textbearbetning, dels i form av ett lektörsutlåtande dels i form av en redaktör. En redaktör blir din författarcoach och är med dig tills din text är helt genomarbetad och klar. Både vår Lektörstjänst och vår Redaktörstjänst tillhör våra mest populära tjänster. Ett manus mår alltid bra av en professionell granskning. Vill du lyfta ditt manus till nästa nivå så är dessa två tjänster den bästa vägen att gå. När du och redaktören är klara med texten i sin helhet, eller efter att du genomfört de föreslagna ändringarna i lektörsutlåtandet så är det väl investerade pengar att få ditt manus korrekturläst. En Korrekturläsning är ett mycket bra sätt att tvätta bort eventuella språkliga felaktigheter som, om de skulle ha lämnats kvar, drar ner kvaliteten på din bok. Vi rekommenderar starkt att du tar hjälp av oss för att få ditt manus korrekturläst. Observera att det är en enorm skillnad på en professionell korrekturläsare och en ev. bekant med goda språkkunskaper.

Du kan du beställa ett av våra prisvärda bokerbjudanden . Här hjälper vi dig med allt från formgivning till publicering och du får en personlig projektledare som följer dig hela vägen från manus till färdig och publicerad bok.