Kultur

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 56

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Jag såg åtminstone alla Nicolas Cage-filmer
  Jag såg åtminstone alla Nicolas Cage-filmer
  250 SEK
  Jonas har aldrig åstadkommit någonting i livet. Det finns ingenting han kommer bli ihågkommen för. Så därför bestämmer han sig för att se alla filmer med skådespelaren Nicolas Cage.
  Läs mer
 2. Unna Saiva - en skändad offerplats
  Unna Saiva - en skändad offerplats
  240 SEK

  Det har gått drygt hundra år sedan Unna Saiva, en samisk offerplats i norra Lappland skändades och plundrades. Offergåvorna grävdes upp och fördes till Stockholm. Det skedde i en tid då svensk samepolitik präglades av rasbiologi och rasism.

  Läs mer
 3. Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation
  Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation
  149 SEK

  Mörkt kulturarv är ett begrepp som är synonymt med arv som skadats eller präglas av grymhet, svårigheter, skam eller smärta. Boken utvecklar kunskapen om innebörden av det mörka kulturarvet i Sápmi. Särskild tonvikt läggs vid att problematisera hur kulturarvet representeras och förmedlas. Det samiska kulturarvet är mörkt eftersom det bär negativa minnen från koloniseringen av regionen. Det utgör en del av de minnen som förstärker betydelsen av mänskliga rättigheter då det speglar hur urbefolkningar förtryckts av det externa samhället. Museer samlar ett materiellt kulturarv som finns kvar trots krav om modernisering och utveckling med tiden. En annan del av den samiska kulturen är det immateriella kulturarvet som handlar om att hålla kvar lokal kunskap och traditioner. Att vara same innebär bl a att praktisera traditioner för jakt, matlagning och hantverk som är ärvda från tidigare generationer. På sätt formas historiebruket genom en daglig praktik. Författare är Kristina Thorell som är doktor i kulturgeografi och master i teologi med inriktning mot samisk religion.

  Läs mer
 4. TEATERDAGBOKEN
  TEATERDAGBOKEN
  250 SEK

  En bok om arbetsteknik för skådespelare, ett kognitivt perspektiv.

  Läs mer
 5. Livet och konsten
  Livet och konsten
  199 SEK

  Som verkligheten när den överträffar dikten. Ett slitet uttryck men inget passar bättre för att kort beskriva Anita Gredes ’resa’. Den började med uppväxten i en kvinnovärld i Norrland och fortsatte till Stockholm där mötet med den världsberömde Ingmar Bergman ledde till hennes textila genombrott.
  Gobelängen är hennes huvudsakliga uttrycksmedel. Med varp, trådar och enbart händerna skapar hon verk ungefär som målaren med sina lager på lager med färg. Bilderna Är sensuella och Ömsinta, men under det vackra finns stråk av allvar och oro.
  Det har blivit många gobelänger genom åren, men också ett motorvägskapell vid rastplatsen Sillekrog norr om Nyköping, en skyddsmantelmadonna på Sävö i den sörmländska skärgården och ekskulpturen Moder Jord vid Skavsta flygplats.
  I boken berättar Anita Grede öppet och personligt om hur det ena lett fram till det andra och hur hon förvaltar sitt arv. Hon Är en mångsidig konstnärinna och en intressant person.

  Läs mer
 6. The Book of Acoustics : Making people happy at work
  The Book of Acoustics : Making people happy at work
  699 SEK

  This is a handbook for architects and interior designers who want to create acoustically beautiful spaces that make people feel happier, healthier and more productive.

  Läs mer
 7. Sista skriket : en bok om mode, död och erotik
  Sista skriket : en bok om mode, död och erotik
  129 SEK

  I en medryckande ärlig och stundtals eruptiv brevväxling möts modeprofilerna och före detta främlingarna Emma Veronica Johansson och Philip Warkander i en korrespondens om en av vår tids främsta kulturyttringar mode för att resonera, diskutera och analysera, men även för att gräva i sitt eget modeförflutna. Mode har under de senaste decenniet kommit att gå från nördigt särintresse till att positionera sig som samhällsangelägenhet och ett ofrånkomligt språk vilket även om vi inte är medvetna om att vi talar det kommunicerar vilka vi är, varifrån vi kommer och vart vi är på väg med eller utan vårt samtycke. Men vad händer med det njutbara, själsliga och vackra i denna kulturyttring när den blir ett tvång? Och vad spelar modet för roll i en digital tidsålder? Genom denna brevväxling som långsamt formas till ett intressant och utlämnande samtal om modets förutsättningar och egenheter, dess vara eller icke-vara, och modets egentliga syfte lär författarna känna sig själva och varandra genom sina två perspektiv på det gemensamma intresset. Älskar du shopping, stilråd och stålgalgar? Då är det här inte boken för dig.

  Läs mer
 8. Samla samtid - Insamlingspraktiker och temporalitet på kulturhistoriska museer i Sverige
  Samla samtid - Insamlingspraktiker och temporalitet på kulturhistoriska museer i Sverige
  195 SEK

  Den här avhandlingen handlar om kulturhistoriska museers samtidsinsamling. Att samla och dokumentera den egna samtiden är en praktik som i Sverige utvecklades på 1970-talet. Syftet var att de kulturhistoriska museerna, på ett samordnat och systematiskt vis, även i framtiden skulle kunna berätta om den tid som gått. Med hjälp av etnografiska metoder undersöks i den här avhandlingen hur formandet av denna praktik har gått till. Hur påverkas den kunskap som produceras inom ramen för museernas verksamhet av att byggas ur ett pågående, samtida fenomen, snarare än ett historiskt? Vilka är effekterna av att det historiska djupet har blivit så grunt att vi skapar historia direkt ur samtiden?

  Läs mer
 9. Möbelstoppning som hantverk
  Möbelstoppning som hantverk

  Med nästan 400 vackra fotografier och förklarande illustrationer är detta troligen den mest grundliga beskrivning av möbelstoppningens och tapetseraryrkets grundläggande arbetsmoment som någonsin gjorts.

  Läs mer
 10. VIJSESVUOHTABÁHKOGIRJJE VISDOMSORDBOK 1918 - 2018
  VIJSESVUOHTABÁHKOGIRJJE VISDOMSORDBOK 1918 - 2018
  200 SEK

  Hundra år har gått sedan Sveriges Samer höll sitt första landsmöte i Östersund (Staare), 6 februari 1918. Sameföreningen Samer i Syd ‒ Solprojekt (Biejvveprosjäkta) hedrar detta sekel med utgivning av Jubileumsbok 1918‒2018. Visdomsord från urfolket samer i Norden tillsammans med andra urfolk i världen.

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 56

Sida
per sida
Sätt fallande sortering