Kultur

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 11-20 av 64

per sida
Sätt fallande sortering
 1. 25 Dikter av Tage Danielsson : Tonsatta av John Ulf Anderson
  25 Dikter av Tage Danielsson : Tonsatta av John Ulf Anderson
  150 SEK

  Den mångsidige humanisten
  Tage Danielsson har i sin diktning
  skildrat allt från vardagliga miljöer
  och händelser till politiska företeelser.
  Det kan vara riktigt stämningsfullt
  eller ganska elakt och vasst.

  Trubaduren John Ulf Anderson
  blev mycket förtjust i Tages poesi
  och tonsatte 25 av dikterna.
  Här finns samtliga visor med text,
  noter och ackordanalyser.
  Förhoppningen är att dessa texter
  och melodier ska leva vidare i
  framtiden.

  Läs mer
 2. Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
  Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
  240 SEK

  Norns bruks historia är en del av den svenska industrihistorien. På 1620-talet började man smälta järnmalm och tillverka stångjärn. Under 1700-talet hade bruket sin glansperiod och gav tryggt men slitsamt arbete åt bruksbefolkningen och rikedom åt brukspatronerna. 1800-talet var den tekniska förnyelsens epok, men också nedgångens och slutets.


  År 1868 upphörde smidet och 1916 stängdes hyttan. Norn förändrades långsamt från att ha varit Hedemora sockens största industrianläggning till ett skogshuggarsamhälle. Och sedan till den undangömda idyll det är idag med ett fåtal fastboende och ett litet antal fritidsboende.


  I boken beskrivs hur det gick till. Hur bruket grundades och styrdes. Vilka ägarna var. Hur järntillverkningen utvecklades och förändrades. Läsaren kommer också bruksbefolkningen närmare. Hyttarbetare, smeder, kolare och skogshuggare. Men också kvinnorna och kvinnoarbetet. Ett arbete som togs för givet men som var själva förutsättningen för livet på bruket.


  Boken för fram nornshistorien till nutid och berättar även om Norns nittonhundratal. Om skoghuggar- och flottarsamhället. Norns Bruk är numera en vårdad kulturmiljö och ett turistmål. Det är byggnadsminnes-förklarat sedan 2003 och dessutom förklarat som kulturellt riksintresse.

  Läs mer
 3. Magra rankor och andra dikter om Malung
  Magra rankor och andra dikter om Malung
  169 SEK

  Magra rankor och dikter om Malung är en foto- och diktbok om Malung som betraktar bygdens utveckling från ett fattigt bondesamhälle till gårdagens industriboom och dagens alltmer krystade tillväxtnorm. Naturen som omger bygden är i stor förändring och de berättelser som finns om platser och byggnader bleknar.

  Dessa betraktelser har bokens författare Bente Mellquist Danielson funderat kring, vilket resulterat i denna foto- och diktsamling. Hon är till vardags gymnasielärare och bosatt i Malung.

  Läs mer
 4. Jag såg åtminstone alla Nicolas Cage-filmer
  Jag såg åtminstone alla Nicolas Cage-filmer
  250 SEK
  Jonas har aldrig åstadkommit någonting i livet. Det finns ingenting han kommer bli ihågkommen för. Så därför bestämmer han sig för att se alla filmer med skådespelaren Nicolas Cage.
  Läs mer
 5. Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation
  Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation
  149 SEK

  Mörkt kulturarv är ett begrepp som är synonymt med arv som skadats eller präglas av grymhet, svårigheter, skam eller smärta. Boken utvecklar kunskapen om innebörden av det mörka kulturarvet i Sápmi. Särskild tonvikt läggs vid att problematisera hur kulturarvet representeras och förmedlas. Det samiska kulturarvet är mörkt eftersom det bär negativa minnen från koloniseringen av regionen. Det utgör en del av de minnen som förstärker betydelsen av mänskliga rättigheter då det speglar hur urbefolkningar förtryckts av det externa samhället. Museer samlar ett materiellt kulturarv som finns kvar trots krav om modernisering och utveckling med tiden. En annan del av den samiska kulturen är det immateriella kulturarvet som handlar om att hålla kvar lokal kunskap och traditioner. Att vara same innebär bl a att praktisera traditioner för jakt, matlagning och hantverk som är ärvda från tidigare generationer. På sätt formas historiebruket genom en daglig praktik. Författare är Kristina Thorell som är doktor i kulturgeografi och master i teologi med inriktning mot samisk religion.

  Läs mer
 6. TEATERDAGBOKEN
  TEATERDAGBOKEN
  250 SEK

  En bok om arbetsteknik för skådespelare, ett kognitivt perspektiv.

  Läs mer
 7. Livet och konsten
  Livet och konsten
  199 SEK

  I Tystberga norr om Nyköping, i prästgården med anor från 1300–talet, där historien viskar i vrårna, står Anita Grede och väver som om tiden inte fanns. Tankarna om förr och nu virvlar runt och blandar sig i bilderna. De är ofta stora i både bildlig och ordagrann bemärkelse. Anita Grede värnar om grundläggande sammanhang som vi riskerar att tappa bort i vårt komplexa samhälle. Hon står upp för sin övertygelse, även i motvind, men det kräver styrka och mod – och det behövs bekräftelse. En som redan på 1970–talet bekräftade henne var Ingmar Bergman, och mötet med honom ledde till hennes textila genombrott. Ända sedan dess har hon varit textilkonstnärinna och det har blivit många gobelänger genom åren, och även olika kulturprojekt. Det senaste är skulpturen Moder Jord vid Skavsta flygplats. Den stod klar sommaren 2016 och vindskyddet intill Skavstas svarta madonna, tillkom tre år senare.

  Boken om Anita Grede kan ses som en biografisk konstbok. Den berättar hur hon tänker, och hur det ena lett till det andra i hennes liv, och hur det visar sig i konsten. Boken handlar om ett livsverk som vill påminna om väsentligheter i livet.

  Läs mer
 8. The Book of Acoustics : Making people happy at work
  The Book of Acoustics : Making people happy at work
  699 SEK

  This is a handbook for architects and interior designers who want to create acoustically beautiful spaces that make people feel happier, healthier and more productive.

  Läs mer
 9. Sista skriket : en bok om mode, död och erotik
  Sista skriket : en bok om mode, död och erotik
  129 SEK

  I en medryckande ärlig och stundtals eruptiv brevväxling möts modeprofilerna och före detta främlingarna Emma Veronica Johansson och Philip Warkander i en korrespondens om en av vår tids främsta kulturyttringar mode för att resonera, diskutera och analysera, men även för att gräva i sitt eget modeförflutna. Mode har under de senaste decenniet kommit att gå från nördigt särintresse till att positionera sig som samhällsangelägenhet och ett ofrånkomligt språk vilket även om vi inte är medvetna om att vi talar det kommunicerar vilka vi är, varifrån vi kommer och vart vi är på väg med eller utan vårt samtycke. Men vad händer med det njutbara, själsliga och vackra i denna kulturyttring när den blir ett tvång? Och vad spelar modet för roll i en digital tidsålder? Genom denna brevväxling som långsamt formas till ett intressant och utlämnande samtal om modets förutsättningar och egenheter, dess vara eller icke-vara, och modets egentliga syfte lär författarna känna sig själva och varandra genom sina två perspektiv på det gemensamma intresset. Älskar du shopping, stilråd och stålgalgar? Då är det här inte boken för dig.

  Läs mer
 10. Möbelstoppning som hantverk
  Möbelstoppning som hantverk

  Med nästan 400 vackra fotografier och förklarande illustrationer är detta troligen den mest grundliga beskrivning av möbelstoppningens och tapetseraryrkets grundläggande arbetsmoment som någonsin gjorts.

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 11-20 av 64

per sida
Sätt fallande sortering