Den naive svensken

Den naive svensken är en berättelse om kärlek, om ett svenskt byggprojekt i det forna DDR, och om den inverkan säkerhetstjänsten Stasi har på människors liv.
Den utspelas under åren 1975–1977, mitt under det kalla kriget. Vad hände när trygga svenskar mötte förtryckta, hårt övervakade östtyskar…?

229 SEK
I lager
ISBN : 9789189231962
Publisher : Vulkan
Språk : Svenska

Den svensk som förmodligen har den största erfarenheten av att göra affärer med DDR är Siabs legendariske utlandschef Kurt Nordgren. Från 1968 och fram till Tysklands återförening 1990 hade han ständiga kontakter in i det officiella DDR men också en stor kunskap om den politiska öst-väst dialog som så småningom ledde till återföreningen. Han säger…

 

”Olle Bobacks berättelse om DEN NAIVE SVENSKEN är en fängslande skildring om svenska byggares upplevelser i östtysk miljö.
Den är också en beskrivning av europeisk historia som utspelades i Sveriges omedelbara närhet. Det kalla kriget var en mörk och hotfull period som trots allt slutade lyckligt utan våld och onödigt lidande.
En av anledningarna till detta var, utan tvekan, att man på ett tidigt stadium fick i gång en dialog där man diskret löste praktiska och medmänskliga problem som de ideologiska motsättningarna förorsakade. De stora svenska byggprojekten som utfördes i Östtyskland blev en del av denna dialog.

 

Olle Boback har inte behövt gräva särskilt djupt i det omfångsrika källmaterial som finns tillgängligt. Han har nämligen upplevt historien själv från första parkett. Efter murens fall var Olle en av pionjärerna som byggde upp ett framgångsrikt bygg- och fastighetsbolag i det återförenade Tyskland.
Den naive svensken har kommit till insikt och dessutom konstaterat att kärleken övervinner allt.”

 

Som ung ingenjör blev jag 1975 utsänd från det svenska byggbolaget ABV (idag NCC) för att medverka vid byggandet av ett färjeläge i Sassnitz, DDR (Östtyskland). Att landa bakom den dåvarande järnridån endast
11 mil söder om Trelleborg var en omvälvande upplevelse. Efter 15 års byggande i DDR, och därefter nästan 30 års erfarenhet av liv och arbete i det återförenade Tyskland, har jag dragit mig tillbaka från den operativa delen av mitt liv. Det här har gett mig möjlighet att förverkliga idén till en roman som utspelas kring byggandet av färjeläget i Sassnitz. De huvudkaraktärer som förekommer i manuset finns endast i författarens fantasi, och de har ingenting att göra med verkliga personer som agerade under den aktuella tiden. Jag har försökt ge liv åt de känslor som uppstod när trygga svenskar mötte förtryckta, hårt övervakade östtyskar.

ISBN : 9789189231962
Format : 135.00 X 210.00
Publisher : Vulkan
Språk : Svenska
Sidor. : 274
Utgivningsdatum : 2021/02/05
Författare : Olle Boback
Write Your Own Review
Du recenserar:Den naive svensken
Your Rating