Historia och arkeologi

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 11-20 av 373

per sida
Sätt fallande sortering
 1. Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation
  Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation
  149 SEK

  Mörkt kulturarv är ett begrepp som är synonymt med arv som skadats eller präglas av grymhet, svårigheter, skam eller smärta. Boken utvecklar kunskapen om innebörden av det mörka kulturarvet i Sápmi. Särskild tonvikt läggs vid att problematisera hur kulturarvet representeras och förmedlas. Det samiska kulturarvet är mörkt eftersom det bär negativa minnen från koloniseringen av regionen. Det utgör en del av de minnen som förstärker betydelsen av mänskliga rättigheter då det speglar hur urbefolkningar förtryckts av det externa samhället. Museer samlar ett materiellt kulturarv som finns kvar trots krav om modernisering och utveckling med tiden. En annan del av den samiska kulturen är det immateriella kulturarvet som handlar om att hålla kvar lokal kunskap och traditioner. Att vara same innebär bl a att praktisera traditioner för jakt, matlagning och hantverk som är ärvda från tidigare generationer. På sätt formas historiebruket genom en daglig praktik. Författare är Kristina Thorell som är doktor i kulturgeografi och master i teologi med inriktning mot samisk religion.

  Läs mer
 2. Kvinnor i Bara härad : Dåtid och nutid
  Kvinnor i Bara härad : Dåtid och nutid
  349 SEK

  Hur har kvinnor levt och verkat i Bara härad förr i tiden? Männens gärningar har fått dominera i skildringar och berättelser. Var finns berättelser om de kvinnor som gjort avtryck på något sätt, de företagsamma, de kreativa, de drivande kvinnorna? Var finns våra förmödrars historia?

  Läs mer
 3. Rumbling Echoes of the Elusive Seeds of Time - The Merlin Chronicles Volume 5
  Rumbling Echoes of the Elusive Seeds of Time - The Merlin Chronicles Volume 5
  140 SEK

  The world is recovering slowly, the society is fragile. Merlin is once again needed.

  The year is 337ADD. More than three hundred years since the Double Disaster. Five hundred years since Cheesyfee. Two thousand years since Caem Lw, King Arthur, Queen Guinevere, Morgan le Fey.

  Läs mer
 4. Tablettkriget i Gävle på 1900-talet
  Tablettkriget i Gävle på 1900-talet
  198 SEK

  Det här är historien om två samtida pionjärer inom marknadsföring som i hård konkurrens med varandra skapade ett helt nytt segment på konfektyrmarknaden. Ingen av de båda innovatörerna avgav någon krigsförklaring men ändå startade de ett tablettkrig i Gävle som spred sig över hela landet och varade nästan hela 1900-talet och drog dessutom in följande generationer.
  Bruno Ahlqvist arbetade under olika perioder med marknadsföringsansvar i båda företagen en dryg tredjedel av 1900-talet. Utan förpliktelser åt någon sida ger han i den här boken sin bild av en hård konkurrens som stimulerade båda sidor till ständigt nya grepp och innovationer inom en produktgrupp som är väl spridd hos konsumenterna utan att vara en nödvändig basvara.
  Han kommer fram till frågan ”vad gör man när man vunnit kriget” och hur vidmakthåller man konsumenternas intresse för ett helt marknadssegment när konkurrenterna har givit upp?

  Läs mer
 5. Drömmen om en handelsträdgård
  Drömmen om en handelsträdgård
  150 SEK

  Sjuttio år efter att min morfar, Einar gick bort 1938 fick jag tillgång
  till hans sjukjournal från Serafimerlasarettet. Det satte igång en massa
  frågor om hur mormor Svea klarade av att sköta både en handelsträdgård och fyra små barn helt själv.

  Läs mer
 6. Näverlur, jakthorn och militärt jägarhorn : Historik, repertoar och spelskola.
  Näverlur, jakthorn och militärt jägarhorn : Historik, repertoar och spelskola.
  299 SEK

  I boken förmedlas en svensk kulturskatt som idag är tämligen okänd för många. Här sammanförs traditioner från en tid långt före vårt nuvarande sätt att kommunicera. Näverluren, jakthornet och det militära jägarhornet kan även idag användas till nytta och nöje inte enbart för en själv utan också i de mest skilda formella och informella sammanhang.

  Läs mer
 7. Båven insjö i förändring
  Båven insjö i förändring
  250 SEK

  Den här boken handlar om förändringar i miljön genom historien. Naturliga och onaturliga.
  Under en tidsrymd av dryga sextio år speglar jag mina upplevelser och intryck från en av
  Sörmlands största sjöar Båven. En insjö som sträcker ut sina långsmala armar ut i nio socknar där folket varit och är starkt beroende av vattnet. Herremän, torpare och backstugusittare figurerar genom berättelsen varvat med naturbetraktelser där djur och fåglar får ta stor plats.

  Text och bild Mats Gärling

  Läs mer
 8. Svekens tid
  Svekens tid
  159 SEK

  Året är 979 e.Kr när den sjuttonåriga Markus tar värvning till viking på Björkö.

  Läs mer
 9. Illa känd
  Illa känd
  189 SEK

  Under andra halvan av 1800-talet var Uppsala en stad i snabb expansion. Folk lämnade landsbygden för ett liv i den växande staden. Några fann lycka och framgång. Andra hamnade i samhällets marginaler, sällan uppmärksammade eller dokumenterade. Tvillingarna Per och Johan Stafbom och deras familjer representerar den utsatthet och trångboddhet som var fl ertalets verklighet i dåtidens Uppsala och Uppland. Pojkarna var födda utom äktenskapet år 1834, av en mor som enligt församlingsprästen var illa känd i bygden.

  Läs mer
 10. Varför finns det så få runstenar i Folkarebygd
  Varför finns det så få runstenar i Folkarebygd
  149 SEK

  Varför finns det så få runstenar i Folkarebygd?

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 11-20 av 373

per sida
Sätt fallande sortering