Historia och arkeologi

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 31-40 av 406

per sida
Sätt fallande sortering
  1. Grevinnor, hjältinnor och starka kvinnor
    Grevinnor, hjältinnor och starka kvinnor
    199 SEK

    Med Grevinnor, hjältinnor och andra starka kvinnor på Hofsnäs har guiden och släktforskaren Gun Ohlsson lyft fram de kvinnor som bott och verkat på Hofsnäs.

    Läs mer
  2. Vuovddesáme. Skogssamer i Flakaberg
    Vuovddesáme. Skogssamer i Flakaberg
    240 SEK

    FRÅN ATT HA VARIT de bästa – enligt prästen Petrus Læstadius 1827 – blev skogssamerna kallade onyttiga dagdrivare knappt hundra år senare. Vad hände? Statsmakterna ville ta kontroll över naturresurserna i norr. Skogssamerna och deras renar var i vägen för nybyggare, skogsbruk och gruvor.

    Läs mer
  3. Blodet och jorden
    Blodet och jorden
    325 SEK

    Med arkeogenetikens hjälp, religionshistorisk analys och sagans källtexter så gräver vi oss bakåt i historiens djupaste källor. En ny men gammal historia om Sverige är inte bara en ny historiebok baserad på vad vi redan vet, den ser historien ur ett helt nytt perspektiv och ger i flera stycken ny kunskap; såväl grunddata som aldrig sammanställts förut och slutsatser som inte tidigare dragits.

    Läs mer
  4. Dränkt barndom
    Dränkt barndom
    189 SEK

    I slutet av 50-talet påbörjades byggnationen av Gardikforsens vattenkraftverk, nära Tärnaby, i Umeälven övre del. När Tomas var nio år dämdes hans barndomshem över. De flesta som bodde i byarna runt sjön, Gardiken hade samiskt ursprung. Många av husen hamnade under vatten, 167 människor berördes. Dränkt Barndom är en skildring i ord och bild av ett barns upplevelse om hur hemmet och barndomen dränks under vatten, men också om att berättandet i sig formar oss.

    Läs mer
  5. Järn bränner svagt
    Järn bränner svagt
    199 SEK

    Jag vill, efter min yttersta makt med liv och gods, beskärma den kristna tron och evangelium, och hålla och värja kyrkan och hennes tjänare vid sin frihet och frälse, stånda mot orätt och styrka frid och rätt och beskärma faderlösa och moderlösa barn, jungfrur, änkor och armt folk och vara trygger och tro mot min konung och mitt rike och rättfärdigt hålla och öva mitt ridderskap. Gud till heders, efter min bästa förmåga, så hjälp mig Gud.

    Läs mer
  6. Liv att förstå – Tre Generationer i Glädje och Sorg
    Liv att förstå – Tre Generationer i Glädje och Sorg
    198 SEK

    LIV att förstå – Tre generationer i Glädje och Sorg
    Skogssamiska marker berättar...

    Berättarjaget Magdalena berättar om tankar, upplevelser, minnen, studier till yrkesliv. Livserfarenheter från viktiga livsval, föräldraskap och slutligen som ålderspensionär. Avslutar med konsekvenser från kolonialismens tvångsmetoder. Grundläggande behov, omsorg saknades.

    Läs mer
  7. Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
    Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
    240 SEK

    Norns bruks historia är en del av den svenska industrihistorien. På 1620-talet började man smälta järnmalm och tillverka stångjärn. Under 1700-talet hade bruket sin glansperiod och gav tryggt men slitsamt arbete åt bruksbefolkningen och rikedom åt brukspatronerna. 1800-talet var den tekniska förnyelsens epok, men också nedgångens och slutets.


    År 1868 upphörde smidet och 1916 stängdes hyttan. Norn förändrades långsamt från att ha varit Hedemora sockens största industrianläggning till ett skogshuggarsamhälle. Och sedan till den undangömda idyll det är idag med ett fåtal fastboende och ett litet antal fritidsboende.


    I boken beskrivs hur det gick till. Hur bruket grundades och styrdes. Vilka ägarna var. Hur järntillverkningen utvecklades och förändrades. Läsaren kommer också bruksbefolkningen närmare. Hyttarbetare, smeder, kolare och skogshuggare. Men också kvinnorna och kvinnoarbetet. Ett arbete som togs för givet men som var själva förutsättningen för livet på bruket.


    Boken för fram nornshistorien till nutid och berättar även om Norns nittonhundratal. Om skoghuggar- och flottarsamhället. Norns Bruk är numera en vårdad kulturmiljö och ett turistmål. Det är byggnadsminnes-förklarat sedan 2003 och dessutom förklarat som kulturellt riksintresse.

    Läs mer
  8. Den förste Wahren och hans verk. En krönika
    Den förste Wahren och hans verk. En krönika
    200 SEK

    Läs Bertil Wahrens krönika om familjen Wahren, med judiskt ursprung, vars familjenamn härrör från staden Waren i Mecklenburg. Släkten kom till Sverige i början av 1800 talet och har spelat avgörande roller inom gårdsförvärv, textil, energi och papperstillverkning i Norrköping. Släkten har nära kopplingar till familjen Philipson som också haft stort inflytande i Norrköping.

    Läs mer
  9. Kråkmorsdalen
    Kråkmorsdalen
    151 SEK 189 SEK

    En grå söndagsförmiddag i maj 1712 hittas en man död under märkliga omständigheter. Mannen har blivit hängd i en tall, ansiktet är sönderhackat och på marken ligger ett underligt träsmide. Den oförvitlige kronolänsmannen Erik Forsbeck och hans försupne medhjälpare Joen Larsson rider ut för att undersöka vad som hänt.

    Läs mer
  10. Vinörötter - en släktsaga
    Vinörötter - en släktsaga
    189 SEK

    En släktsaga i nio generationer. Berättelsen börjar 1666 på Vinön och slutar 1966 på Hjälmaren söder om Vinön.

    Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 31-40 av 406

per sida
Sätt fallande sortering