Historia och arkeologi
-
Tips till bokklubben199 SEK
Författare skriver böcker. Dessa böcker bildar, eller representerar, deras uttryck. Texterna blir deras testamente till eftervärlden.
Läs mer
Men författarnas egna liv är också en bok, den bok de själva levde, men inte hann eller kunde skriva. Det är upp till biograferna att göra denna summering. ”Tips till bokklubben” är ett led i detta arbete. -
MILJÖHISTORIA – Insatser som gjorde skillnad199 SEK
Syftet med denna antologi är att berätta delar av miljöhistorien.
I denna bok sträcker sig historien från slutat av 1960-talet och fram till idag. Det är den ideella föreningen ELMA (Erfarenheter – Lärdomar – MiljöArbete) som har tagit fram antologin med hjälp av sina medlemmar. 13 artiklar blev det, alla skrivna under pandemin som härjade åren 2020–2021 och krävde nytänkande när det gäller föreningsaktiviteter..
Läs mer -
Stallarholmens historia. Från inlandsis till nutid.275 SEK
Stallarholmen – inte vilken håla som helst...!
Ortsnamnet Stallarholmen härrör sannolikt från vikingatiden. I sundet mellan fastlandet och Selaön fanns då en offerplats där den heliga stallen stod. I skrifter från gångna tider var Stallarholmen endast den del av vår bygd som syns på bilden ovan. Platsen kallades då för Stallarholm och tillhörde Sundby gästgivargård.
-
Vasalandet Vikbolandet199 SEK
Sverige kring sekelskiftet 1600 styrdes till stor del från trakten av Norrköping. Vasafurstarna hade sin bas i de rika och strategiskt viktiga bygderna mellan Motala ström, Bråviken och Slätbaken. Vikbolandet var även då en rik jordbruksbygd och den som ägde marken och satt på de viktiga städerna Norrköping och Söderköping hade ett brohuvud för att styra riket.
-
Grevinnor, hjältinnor och starka kvinnor199 SEK
Med Grevinnor, hjältinnor och andra starka kvinnor på Hofsnäs har guiden och släktforskaren Gun Ohlsson lyft fram de kvinnor som bott och verkat på Hofsnäs.
Läs mer -
Vuovddesáme. Skogssamer i Flakaberg240 SEK
FRÅN ATT HA VARIT de bästa – enligt prästen Petrus Læstadius 1827 – blev skogssamerna kallade onyttiga dagdrivare knappt hundra år senare. Vad hände? Statsmakterna ville ta kontroll över naturresurserna i norr. Skogssamerna och deras renar var i vägen för nybyggare, skogsbruk och gruvor.
Läs mer -
Blodet och jorden325 SEK
Med arkeogenetikens hjälp, religionshistorisk analys och sagans källtexter så gräver vi oss bakåt i historiens djupaste källor. En ny men gammal historia om Sverige är inte bara en ny historiebok baserad på vad vi redan vet, den ser historien ur ett helt nytt perspektiv och ger i flera stycken ny kunskap; såväl grunddata som aldrig sammanställts förut och slutsatser som inte tidigare dragits.
Läs mer -
Dränkt barndom189 SEK
I slutet av 50-talet påbörjades byggnationen av Gardikforsens vattenkraftverk, nära Tärnaby, i Umeälven övre del. När Tomas var nio år dämdes hans barndomshem över. De flesta som bodde i byarna runt sjön, Gardiken hade samiskt ursprung. Många av husen hamnade under vatten, 167 människor berördes. Dränkt Barndom är en skildring i ord och bild av ett barns upplevelse om hur hemmet och barndomen dränks under vatten, men också om att berättandet i sig formar oss.
Läs mer -
Järn bränner svagt199 SEK
Jag vill, efter min yttersta makt med liv och gods, beskärma den kristna tron och evangelium, och hålla och värja kyrkan och hennes tjänare vid sin frihet och frälse, stånda mot orätt och styrka frid och rätt och beskärma faderlösa och moderlösa barn, jungfrur, änkor och armt folk och vara trygger och tro mot min konung och mitt rike och rättfärdigt hålla och öva mitt ridderskap. Gud till heders, efter min bästa förmåga, så hjälp mig Gud.
Läs mer -
Liv att förstå – Tre Generationer i Glädje och Sorg198 SEK
LIV att förstå – Tre generationer i Glädje och Sorg
Skogssamiska marker berättar...Berättarjaget Magdalena berättar om tankar, upplevelser, minnen, studier till yrkesliv. Livserfarenheter från viktiga livsval, föräldraskap och slutligen som ålderspensionär. Avslutar med konsekvenser från kolonialismens tvångsmetoder. Grundläggande behov, omsorg saknades.
Läs mer