Biografier

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 51-60 av 822

per sida
Sätt fallande sortering
  1. För hjärtats skull
    För hjärtats skull
    176 SEK 220 SEK

    Hjärtat har varit centralt i Kurt Bomans livsgärning. Kurt växte upp under fattiga förhållanden i Kalvträsk under efterkrigstiden med två föräldrar som båda var dövstumma. Kurts tidiga intresse för studier tog sedan med honom på en klassresa till titlar som överläkare, docent, universitetslektor och professor.

    Läs mer
  2. Älska mig för den jag är
    Älska mig för den jag är
    210 SEK

    En självbiografisk bok där läsaren följer ett maskrosbarns berättelse från de första minnena i livet till att allt förhoppningsvis vänder....

    Läs mer
  3. Dofterna tar jag med mig
    Dofterna tar jag med mig
    176 SEK 220 SEK

    Från ett grått, doftande hem i kaos och lycka i Glasgow hamnar en flicka i Göteborg. Ensam och oförstående samtidigt som hon häpnar över den nya stadens tystnad och renhet där människorna sveper förbi henne: strålande, blonda, vackra och tysta.

    Läs mer
  4. Ilidia
    Ilidia
    176 SEK 220 SEK

    Dimitrie Gramas Ilidia är korta berättelser om efterkrigstidens Rumänien. De utspelar sig i sydvästra Transylvanien där författaren tillbringade sina sommarlov som barn och beskriver livet ur ett barns perspektiv, samt övergången från ett fritt land till en kommunistisk diktatur.

    Läs mer
  5. Konsten som yrkesval
    Konsten som yrkesval
    169 SEK

    Margareta Hoffer, född 1950 i Stockholm. Bildkonstnär.
    Har varit representerad på cirka 45 utställningar, de flesta på
    samlingslokaler som Kvartersbion, Polishuset, Konstnärernas
    Kollektivverkstad i Nacka, Kulturhuset, Konstföreningar osv.

    Utbildningar: Konstfacks kvällsskola och Grafikskolan i Stockholm. Genomgått journalisthögskolan och läst Konstvetenskap. Har varit verksam som konstskribent,
    bl a. för Landsortspressen, FLT Press AB.

    Margareta Hoffer har skrivit två böcker: SMAKEN AV RÄDSLA och DiktsamlIngen Själens svarta stråk, både utgivna på Vulkan.

    Läs mer
  6. Hans Scheike i mitt liv
    Hans Scheike i mitt liv
    199 SEK
    1988 rymde tre unga flickor från en gård i Bergslagen. En granne hittade dem, tog med dem hem och tyckte att de hade underliga saker att berätta. Han kontaktade polisen. Sedan var det i gång. 
     
    Snabbt spreds historien om flickorna som rymt ifrån ett ridläger där en föreståndare hållit dem i tukt och förmaning. 
    Spindeln i nätet, Hans Scheike, anhölls tillsammans med kvinnorna han levde med. Brita Sylvan var en av dem. De häktades och en stor rättprocess inleddes under uppseendeväckande former med ett media som sålde rekordupplagor.
     
    Att Hans Scheike gav smisk på stjärten med björkris och att han dessutom hade relation med flera kvinnor samtidigt var uppseendeväckande och låg honom naturligtvis i fatet. Men brottet han anklagades för var för att han blandat barn i det hela.
     
    Brita Sylvan ger här sin bild av mannen Hans Scheike som hon upplevde under de 40 år de var tillsammans. Vi får också följa hennes väg från ungdomen till att bli en av Hans Scheikes kvinnor och leva det annorlunda liv hon fick tillsammans med honom.
    Läs mer
  7. Min stroke
    Min stroke
    176 SEK 220 SEK

    Varför flög ost, smörgåsar och gröt från frukosten runt i matsalen en morgon?
    Hur kom det sig att man kunde höra högljudda samtal i korridoren nästan varje morgon?
    Och varför kände jag mig skamsen efteråt, när undersköterskan drog i väg med mig i rullstolen ner till sjön?
    Stroke drabbar ungefär 30 000 individer varje år i Sverige, enligt statistik, en person var 17:e minut!

     

    Min Stroke är en stark berättelse om den långa resan tillbaka till sig själv efter en stroke. Eller kanske till en ny version av sig själv? En plötslig smäll i huvudet, minnesluckor, korta ofta sammanhängande minnesbilder och sedan hur det sakta går upp för en att ingenting är som förut. De mest vardagliga situationer kräver enorm ansträngning och att vara beroende av andras hjälp.

     

    Det här är berättelsen om de första fyra månaderna efter en Stroke. Min Stroke börjar med den ”smäll” i huvudet jag fick en morgon. Akut ambulansfärd till Karolinska Sjukhuset. Sedan enligt det underliga jag minns, en mardrömslik vecka (utan verkliga minnen). Därefter ambulansfärd igen till Södersjukhuset, för att kontrollera epileptiska anfall. Återigen en lite konstig vecka med en mycket rörig hjärna. Den tredje veckan innebar förflyttning igen. Denna gång till Danderyds sjukhus. Det skulle bli mitt temporära ”hem” under nästan fyra månader.

    Läs mer
  8. Vattenläkaren
    Vattenläkaren
    176 SEK 220 SEK

    Den 7 april 1892 utexamineras Clara Smitt som fältskär. Fem år senare går hon som föreståndarinna för Saltsjöbadens sanatorium i giftastankar. Då bryter kriget ut mellan Grekland och Turkiet och Clara bestämmer sig för att resa till fronten och hjälpa till. Blivande maken Erland får ta hand om sanatoriet medan hon är borta.

    Läs mer
  9. Vägen till morfar
    Vägen till morfar
    176 SEK 220 SEK

    När jag var liten var jag rädd för min morfar. Han var högljudd, hårdhänt och skrämmande.

     

    Nu är morfar över 90 år och jag tänker på fragment jag har hört om hans barndom, att han blev utauktionerad på bygden. Men uppgifterna går isär. Vad var det som hände honom egentligen? Själv har han inte berättat någonting under alla år. Till slut samlar jag mod och ringer honom. Han skrämmer mig fortfarande. Kan jag få intervjua honom om hans uppväxt, stammar jag fram.

     

    Över hans köksbord möter jag min morfar på nytt. Han tar mig med i sin berättelse, till kolmilorna och skogarna i Hälsingland på 1920-talet. Han berättar om en annan värld; en barndom fylld av arbete och svält. Morfars hårda fasad krackelerar och hans berättelse ger mig en glimt av pojken där innanför.

     

    Trots de hårda villkoren vittnar han om familjens omtanke och barnets nyfikenhet på livet. Men när hans berättelse leder fram till mörkare händelser tar det stopp. ”Det är inte så lätt att minnas när man har ägnat hela livet åt att glömma.”

     

    Kan det verkligen vara så att händelser som ligger så långt tillbaka i tiden formar honom än idag? Hur ska jag få honom att våga minnas och är det för sent att förändras när man är 90 år?

     

    Carina Cortés (f. 1975 i Stockholm) är jurist inom familjerätt med egen verksamhet i Sundbyberg. På fritiden är hon helst ute i naturen och vandrar eller bergsklättrar. Hennes intresse för släktforskning fick henne att vilja teckna ner sin morfars barndomsberättelse, vilken skildras i boken ”Vägen till morfar”; en biografisk roman om 1920-talets Hälsingland."

    Läs mer
  10. Sluta kämpa!
    Sluta kämpa!
    176 SEK 220 SEK

    En självbiografi om stress, utmattning och vägen tillbaka till meningsfullhet och liv.

    Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 51-60 av 822

per sida
Sätt fallande sortering