Samhälle & politik

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 329

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Om kriget kommer - Debatten om svensk försvarsfinansiering under 100 år
  Om kriget kommer - Debatten om svensk försvarsfinansiering under 100 år
  220 SEK

  Den 7 mars 2024 blev Sverige en fullvärdig medlem av försvarsalliansen Nato. Denna historiska händelse var kulmen på en försvars- säkerhets- och utrikespolitisk utveckling under lång tid som i accelererande takt kom att följa sin egen logik. I likhet med utbrottet av andra världskriget i september 1939 ledde det ryska anfallet i februari 2022 till en radikal omstöpning av den säkerhets- och försvarspolitiska miljön. När budskapet år 1939 var att värna neutraliteten till varje pris, så var slutsatsen år 2022 en helt annan: att söka skydd i en större försvarspolitisk gemenskap bort från den neutralitet som varje regering efter andra världskrigets slut med emfas hade förfäktat.

  Läs mer
 2. Biafra. Minnen av krig, svält och undergång
  Biafra. Minnen av krig, svält och undergång
  189 SEK

  SVÄLT SOM VAPEN, två miljoner döda, de flesta barn. Under Biafrakriget följde världen för första gången en oerhörd svältkatastrof i direktrapporter. Få lämnades oberörda av bilderna på utmärglade, skalliga barn med groteskt uppsvällda bukar. Under kriget blev Biafra en obevekligt krympande enklav, isolerad från omvärlden, helt beroende av den nattliga luftbro Röda Korset och kyrkorna höll i gång. Ur krigskaoset föddes en ny hjälporganisation, Läkare utan gränser.

  Läs mer
 3. Ammorna vid allmänna barnhuset
  Ammorna vid allmänna barnhuset
  176 SEK 220 SEK

  Ammorna vid Allmänna Barnhuset skildrar kvinnorna i ett av världens äldsta yrken. De vars röster från det förflutna inte hörs och som trots sin centrala roll i människors liv bara skymtar förbi i historiens utkanter. Det handlar om ammorna – de kvinnor som lämnade sina egna barn för att föda upp andras avkomlingar.

  Läs mer
 4. Rymden tur och retur eller Den Gråtande Författaren
  Rymden tur och retur eller Den Gråtande Författaren
  189 SEK

  Författarens egna ord: Ångesten gnager i många; Det är vi själva som skall städa upp efter oss. Lämna fjällstugan som du fann den. Det känns tungt när vi ser på nyheterna att allt fler statsledare och folk väljer krig som lösning på sina problem. Destruktivt? Ja, men å andra sidan har mänskligheten alltid varit sådan. Hela vägen från Sparta till Ukraina och Gaza. Från Platon till universums kris, för att tala med Sven-Eric Liedman (”Från Platon och demokratins kris”) och kurslitteraturen jag delvis läste på kursen Idéhistoria A, hösten 2023 och som jag ska gå om senare. En del av filosofins historia har smugit sig in i mitt rymdäventyr som debatterar samhällsproblem och behovet av omställning till en ny och bättre mänsklighet. Jag misstänker helt fräckt utan fullbordad utbildning i ämnet, att stora delar av mänsklighetens nuvarande problem härstammar från de gamla filosofernas felaktiga val av livsideal. Det har sedan fortsatt rakt genom hela historien fram till våra dagar. Så kanske det är? Det kan ha börjat mycket långt innan de gamla grekernas tidevarv också för den delen! För vad vet vi om den tid vi inte har några fysiskt påvisbara historiska rön ifrån? Men som sagt: Krigsmaskinen. Hatet. Vreden. Att jaga bort främmande arter så som de vilda djuren gör. Låt den stanna nu, denna djävulsmaskin! För vi vill innerst inne vara snälla och goda, eller vill vi inte det?

  Läs mer
 5. Annars är man ingen människa
  Annars är man ingen människa
  189 SEK

  Hur förlorade vi vår inre röst? Frågan ställs av forskare och författare som söker efter samvetets plats i filosofin och konsten. I den här skrönan vänder jag blicken åt ett annat håll, till samvetets plats i vardagliga relationer människor emellan.

  Läs mer
 6. Så här blev det för mig
  Så här blev det för mig
  180 SEK

  15 numera vuxna, som deltog i stödgrupp som barn, berättar vad de minns av sin stödgrupp och sin tid i gruppen.
  Har de upplevt att det hjälpt dem förstå sig själv bättre, den miljö de växte upp i och senare i livet?

  Läs mer
 7. Övergående skurar?
  Övergående skurar?
  190 SEK

  Övergående skurar? är en berättelse om ett antal personer mer eller mindre involverade i politikens värld i Stockholmsområdet.

  Läs mer
 8. Kvinnoöden. En historisk berättelse
  Kvinnoöden. En historisk berättelse
  176 SEK 220 SEK

  Kvinnans roll i historien har ofta varit i skuggan av män. Historiska berättelser fokuserar på kungar, makthavare och krig, medan vardagliga och tidigare osynliga kvinnor tog hand om barn och äldre. Genom seklerna har kvinnans roll genomgått dramatiska förändringar.

  Läs mer
 9. Massmord och dess orsaker - en liberals testamente
  Massmord och dess orsaker - en liberals testamente
  189 SEK

  Författaren Lennart Stridsberg har ägnat nästan all sin yrkesverksamma tid åt att utveckla egna idéer. Lennart hann med mycket i sitt liv. Han blev en betydande uppfinnare och en god företagare. Med sitt brinnande engagemang för frihet och demokrati var han en engagerad liberal. I början av 70-talet skrev han debattartiklar främst mot diktaturer och deras försvarare i Sverige. Trots sin svåra Parkinsons sjukdom på senare år hann Lennart sammanställa materialet till ett bokutkast. Hans sista önskan var att det skulle komma i tryck, så att det han beskriver inte riskerar att upprepas.

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 329

Sida
per sida
Sätt fallande sortering