Historia och arkeologi

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 388

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. En svensk litteraturkanon
  En svensk litteraturkanon
  189 SEK

  Den svenska litteraturen är en outsinlig källa av skönhet, inspiration, glädje och visdom. I denna bok har de främsta poetiska verken tagits med, de som stått sig genom tiderna. Många har uppskattats av generation efter generation. Kända och kanske mindre kända är de poeter som bidragit. Under den långa tidsperioden 1626 till 1905 hade vi verksamma poeter som P D A Atterbom, Esaias Tegnér, Julia Nyberg, Verner von Heidenstam, Carl Snoilsky och Erik Axel Karlfeldt, för att bara nämna några. Detta är en litterär skatt som förtjänar många nya läsare.

  Läs mer
 2. Minnesbilder och berättelser
  Minnesbilder och berättelser
  189 SEK

  Många saknar kunskap om sina rötter.
  Kanske kan det jag skrivit ner åtminstone råda bot på en del av den saknaden.
  Kanske uppmuntra till eget sökande.

  Läs mer
 3. Tips till bokklubben
  Tips till bokklubben
  199 SEK

  Författare skriver böcker. Dessa böcker bildar, eller representerar, deras uttryck. Texterna blir deras testamente till eftervärlden.
  Men författarnas egna liv är också en bok, den bok de själva levde, men inte hann eller kunde skriva. Det är upp till biograferna att göra denna summering. ”Tips till bokklubben” är ett led i detta arbete.

  Läs mer
 4. Ätten Breitholtz del II : en släkthistoria genom sju sekler
  Ätten Breitholtz del II : en släkthistoria genom sju sekler
  375 SEK
  I denna bok skildras ätten Breitholtz historia i levnadsteckningar och dokument genom sju sekler.

  Med början i 1200-talets Visby och 1400-talets hanseatiska handelshus i Reval (Tallinn), Lübeck och Stockholm fortsätter tidsresan till drottning Christinas tid och adlandet av den till Sverige inflyttade stamfadern, generalmajoren Claes Breitholtz. Vi får läsa om släktens karoliner på 1600- och 1700-talens slagfält och hur de levde därhemma. Vi får inblick i människoöden från frihetstiden och den gustavianska epoken, får känning av förlusten av Finland och Napoleonkrigen, tittar in på släktens herrgårdar och når via 1800-talets stora omvandlingar fram till dagens Breitholtzar i en gränsöverskridande tid.

  Flera av den adlades ättlingar har haft framträdande roller i olika sammanhang, inte minst i Sveriges och Finlands militära försvar, i politik, som ägare av gods och gårdar, men också i dagens postmoderna samhällen från Finska viken till Stilla havet.

  – Att skriva släkthistoria är fascinerande, säger författaren, fil kand Carl Anders Breitholtz. Det är som att lägga ett jättelikt pussel av bitar från arkiv och gamla böcker. Bilden av släktens historia framträder ur de liv som män, kvinnor och barn levt genom historiens skiftningar.
  Läs mer
 5. Stallarholmens historia. Från inlandsis till nutid.
  Stallarholmens historia. Från inlandsis till nutid.
  275 SEK

  Stallarholmen – inte vilken håla som helst...!

  Ortsnamnet Stallarholmen härrör sannolikt från vikingatiden. I sundet mellan fastlandet och Selaön fanns då en offerplats där den heliga stallen stod. I skrifter från gångna tider var Stallarholmen endast den del av vår bygd som syns på bilden ovan. Platsen kallades då för Stallarholm och tillhörde Sundby gästgivargård.

   

  Läs mer
 6. Vasalandet Vikbolandet
  Vasalandet Vikbolandet
  199 SEK

  Sverige kring sekelskiftet 1600 styrdes till stor del från trakten av Norrköping. Vasafurstarna hade sin bas i de rika och strategiskt viktiga bygderna mellan Motala ström, Bråviken och Slätbaken. Vikbolandet var även då en rik jordbruksbygd och den som ägde marken och satt på de viktiga städerna Norrköping och Söderköping hade ett brohuvud för att styra riket.

   

  Läs mer
 7. Grevinnor, hjältinnor och starka kvinnor
  Grevinnor, hjältinnor och starka kvinnor
  199 SEK

  Med Grevinnor, hjältinnor och andra starka kvinnor på Hofsnäs har guiden och släktforskaren Gun Ohlsson lyft fram de kvinnor som bott och verkat på Hofsnäs.

  Läs mer
 8. Vuovddesáme. Skogssamer i Flakaberg
  Vuovddesáme. Skogssamer i Flakaberg
  240 SEK

  FRÅN ATT HA VARIT de bästa – enligt prästen Petrus Læstadius 1827 – blev skogssamerna kallade onyttiga dagdrivare knappt hundra år senare. Vad hände? Statsmakterna ville ta kontroll över naturresurserna i norr. Skogssamerna och deras renar var i vägen för nybyggare, skogsbruk och gruvor.

  Läs mer
 9. Blodet och jorden : En ny men gammal historia om Sverige
  Blodet och jorden : En ny men gammal historia om Sverige
  325 SEK

  Med arkeogenetikens hjälp, religionshistorisk analys och sagans källtexter så gräver vi oss bakåt i historiens djupaste källor. En ny men gammal historia om Sverige är inte bara en ny historiebok baserad på vad vi redan vet, den ser historien ur ett helt nytt perspektiv och ger i flera stycken ny kunskap; såväl grunddata som aldrig sammanställts förut och slutsatser som inte tidigare dragits.

  Läs mer
 10. Järn bränner svagt
  Järn bränner svagt
  199 SEK

  Jag vill, efter min yttersta makt med liv och gods, beskärma den kristna tron och evangelium, och hålla och värja kyrkan och hennes tjänare vid sin frihet och frälse, stånda mot orätt och styrka frid och rätt och beskärma faderlösa och moderlösa barn, jungfrur, änkor och armt folk och vara trygger och tro mot min konung och mitt rike och rättfärdigt hålla och öva mitt ridderskap. Gud till heders, efter min bästa förmåga, så hjälp mig Gud.

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 388

Sida
per sida
Sätt fallande sortering