Historia och arkeologi

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 361

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation
  Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation
  179 SEK

  Mörkt kulturarv är ett begrepp som är synonymt med arv som skadats eller präglas av grymhet, svårigheter, skam eller smärta. Boken utvecklar kunskapen om innebörden av det mörka kulturarvet i Sápmi. Särskild tonvikt läggs vid att problematisera hur kulturarvet representeras och förmedlas. Det samiska kulturarvet är mörkt eftersom det bär negativa minnen från koloniseringen av regionen. Det utgör en del av de minnen som förstärker betydelsen av mänskliga rättigheter då det speglar hur urbefolkningar förtryckts av det externa samhället. Museer samlar ett materiellt kulturarv som finns kvar trots krav om modernisering och utveckling med tiden. En annan del av den samiska kulturen är det immateriella kulturarvet som handlar om att hålla kvar lokal kunskap och traditioner. Att vara same innebär bl a att praktisera traditioner för jakt, matlagning och hantverk som är ärvda från tidigare generationer. På sätt formas historiebruket genom en daglig praktik. Författare är Kristina Thorell som är doktor i kulturgeografi och master i teologi med inriktning mot samisk religion.

  Läs mer
 2. Rumbling Echoes of the Elusive Seeds of Time - The Merlin Chronicles Volume 5
  Rumbling Echoes of the Elusive Seeds of Time - The Merlin Chronicles Volume 5
  140 SEK

  The world is recovering slowly, the society is fragile. Merlin is once again needed.

  The year is 337ADD. More than three hundred years since the Double Disaster. Five hundred years since Cheesyfee. Two thousand years since Caem Lw, King Arthur, Queen Guinevere, Morgan le Fey.

  Läs mer
 3. Näverlur, jakthorn och militärt jägarhorn : Historik, repertoar och spelskola.
  Näverlur, jakthorn och militärt jägarhorn : Historik, repertoar och spelskola.
  299 SEK

  I boken förmedlas en svensk kulturskatt som idag är tämligen okänd för många. Här sammanförs traditioner från en tid långt före vårt nuvarande sätt att kommunicera. Näverluren, jakthornet och det militära jägarhornet kan även idag användas till nytta och nöje inte enbart för en själv utan också i de mest skilda formella och informella sammanhang.

  Läs mer
 4. Svekens tid
  Svekens tid
  159 SEK

  Året är 979 e.Kr när den sjuttonåriga Markus tar värvning till viking på Björkö.

  Läs mer
 5. Illa känd
  Illa känd
  189 SEK

  Under andra halvan av 1800-talet var Uppsala en stad i snabb expansion. Folk lämnade landsbygden för ett liv i den växande staden. Några fann lycka och framgång. Andra hamnade i samhällets marginaler, sällan uppmärksammade eller dokumenterade. Tvillingarna Per och Johan Stafbom och deras familjer representerar den utsatthet och trångboddhet som var fl ertalets verklighet i dåtidens Uppsala och Uppland. Pojkarna var födda utom äktenskapet år 1834, av en mor som enligt församlingsprästen var illa känd i bygden.

  Läs mer
 6. Varför finns det så få runstenar i Folkarebygd
  Varför finns det så få runstenar i Folkarebygd
  149 SEK

  Varför finns det så få runstenar i Folkarebygd?

  Läs mer
 7. Ödet tog över rodret
  Ödet tog över rodret
  199 SEK

  Ödet tog över rodret redan från början av de Finskavinterkrigen år 1939. Efter fredsavtalet i Finland 1944- dröjde det långt inpå 1950-talet innan allt normaliserades för befolkningen i de mest drabbade länderna inom Europa.

  Läs mer
 8. De Nordamerikanska Indianerna och Den Europeiska Kolonisationen
  De Nordamerikanska Indianerna och Den Europeiska Kolonisationen
  250 SEK

  Boken skildrar de nordamerikanska indianerna och deras ödesdigra möte med de europeiska kolonisterna från år 1500 fram till slutet av 1800-talet. Det var ett oerhört dramatiskt skede med starkt tragiska inslag som inträdde under denna epok i Nordamerikas historia.

  Läs mer
 9. Under äppelträden i Berlin
  Under äppelträden i Berlin
  189 SEK

  Den ena från Berlin. Den andra från Stockholm. Med humor och värme skildras en innerlig vänskap mellan de två kvinnorna Gry och Wilma. Samtidigt återges Berlins historia
  med avstamp i andra världskriget och senare murens fall och tiden efter - Återföreningen, vilket bidrar till att göra boken saväl historiskt  som allmängiltigt intressant.

  Läs mer
 10. De engelska inbördeskrigen 1640 – 1660 eller Karl I vs Oliver Cromwell
  De engelska inbördeskrigen 1640 – 1660 eller Karl I vs Oliver Cromwell
  189 SEK

  England slets under 1600-talet sönder av ett förödande inbördeskrig. Kriget varade 1642 – 1651 och var egentligen tre krig som dessutom involverade Skottland och Irland. Kriget var i mångt och mycket en kamp mellan parlamentet och kungen där parlamentet utmanade den absoluta kungamakten. Det kom att bli en kamp mellan kungen, Karl I och parlamentets ledare, Oliver Cromwell.

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 361

Sida
per sida
Sätt fallande sortering