Historia och arkeologi

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 381

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Vasalandet Vikbolandet
  Vasalandet Vikbolandet
  199 SEK

  Sverige kring sekelskiftet 1600 styrdes till stor del från trakten av Norrköping. Vasafurstarna hade sin bas i de rika och strategiskt viktiga bygderna mellan Motala ström, Bråviken och Slätbaken. Vikbolandet var även då en rik jordbruksbygd och den som ägde marken och satt på de viktiga städerna Norrköping och Söderköping hade ett brohuvud för att styra riket.

   

  Läs mer
 2. Grevinnor, hjältinnor och starka kvinnor
  Grevinnor, hjältinnor och starka kvinnor
  199 SEK

  Med Grevinnor, hjältinnor och andra starka kvinnor på Hofsnäs har guiden och släktforskaren Gun Ohlsson lyft fram de kvinnor som bott och verkat på Hofsnäs.

  Läs mer
 3. Blodet och jorden : En ny men gammal historia om Sverige
  Blodet och jorden : En ny men gammal historia om Sverige
  325 SEK

  Med arkeogenetikens hjälp, religionshistorisk analys och sagans källtexter så gräver vi oss bakåt i historiens djupaste källor. En ny men gammal historia om Sverige är inte bara en ny historiebok baserad på vad vi redan vet, den ser historien ur ett helt nytt perspektiv och ger i flera stycken ny kunskap; såväl grunddata som aldrig sammanställts förut och slutsatser som inte tidigare dragits.

  Läs mer
 4. Järn bränner svagt
  Järn bränner svagt
  199 SEK

  Jag vill, efter min yttersta makt med liv och gods, beskärma den kristna tron och evangelium, och hålla och värja kyrkan och hennes tjänare vid sin frihet och frälse, stånda mot orätt och styrka frid och rätt och beskärma faderlösa och moderlösa barn, jungfrur, änkor och armt folk och vara trygger och tro mot min konung och mitt rike och rättfärdigt hålla och öva mitt ridderskap. Gud till heders, efter min bästa förmåga, så hjälp mig Gud.

  Läs mer
 5. Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
  Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
  240 SEK

  Norns bruks historia är en del av den svenska industrihistorien. På 1620-talet började man smälta järnmalm och tillverka stångjärn. Under 1700-talet hade bruket sin glansperiod och gav tryggt men slitsamt arbete åt bruksbefolkningen och rikedom åt brukspatronerna. 1800-talet var den tekniska förnyelsens epok, men också nedgångens och slutets.


  År 1868 upphörde smidet och 1916 stängdes hyttan. Norn förändrades långsamt från att ha varit Hedemora sockens största industrianläggning till ett skogshuggarsamhälle. Och sedan till den undangömda idyll det är idag med ett fåtal fastboende och ett litet antal fritidsboende.


  I boken beskrivs hur det gick till. Hur bruket grundades och styrdes. Vilka ägarna var. Hur järntillverkningen utvecklades och förändrades. Läsaren kommer också bruksbefolkningen närmare. Hyttarbetare, smeder, kolare och skogshuggare. Men också kvinnorna och kvinnoarbetet. Ett arbete som togs för givet men som var själva förutsättningen för livet på bruket.


  Boken för fram nornshistorien till nutid och berättar även om Norns nittonhundratal. Om skoghuggar- och flottarsamhället. Norns Bruk är numera en vårdad kulturmiljö och ett turistmål. Det är byggnadsminnes-förklarat sedan 2003 och dessutom förklarat som kulturellt riksintresse.

  Läs mer
 6. Den förste Wahren och hans verk. En krönika
  Den förste Wahren och hans verk. En krönika
  200 SEK

  Läs Bertil Wahrens krönika om familjen Wahren, med judiskt ursprung, vars familjenamn härrör från staden Waren i Mecklenburg. Släkten kom till Sverige i början av 1800 talet och har spelat avgörande roller inom gårdsförvärv, textil, energi och papperstillverkning i Norrköping. Släkten har nära kopplingar till familjen Philipson som också haft stort inflytande i Norrköping.

  Läs mer
 7. Kråkmorsdalen
  Kråkmorsdalen
  151 SEK 189 SEK

  En grå söndagsförmiddag i maj 1712 hittas en man död under märkliga omständigheter. Mannen har blivit hängd i en tall, ansiktet är sönderhackat och på marken ligger ett underligt träsmide. Den oförvitlige kronolänsmannen Erik Forsbeck och hans försupne medhjälpare Joen Larsson rider ut för att undersöka vad som hänt.

  Läs mer
 8. Vinörötter - en släktsaga
  Vinörötter - en släktsaga
  189 SEK

  En släktsaga i nio generationer. Berättelsen börjar 1666 på Vinön och slutar 1966 på Hjälmaren söder om Vinön.

  Läs mer
 9. Sjukhusfotografen
  Sjukhusfotografen
  175 SEK

  Under 1940- och 50-talet växte ett nytt yrke fram i Sverige: sjukhusfotografen. För några av dess pionjärer var drömmen att den skulle bli lika avancerad som den brittiska sjukhusfotografin. Där var det framför allt läkaren Peter Hansell (1921 – 2002) som var den drivande kraften och han hade som stöd många läkare tack vare deras erfarenheter från andra världskriget.

  Läs mer
 10. Magra rankor och andra dikter om Malung
  Magra rankor och andra dikter om Malung
  169 SEK

  Magra rankor och dikter om Malung är en foto- och diktbok om Malung som betraktar bygdens utveckling från ett fattigt bondesamhälle till gårdagens industriboom och dagens alltmer krystade tillväxtnorm. Naturen som omger bygden är i stor förändring och de berättelser som finns om platser och byggnader bleknar.

  Dessa betraktelser har bokens författare Bente Mellquist Danielson funderat kring, vilket resulterat i denna foto- och diktsamling. Hon är till vardags gymnasielärare och bosatt i Malung.

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 381

Sida
per sida
Sätt fallande sortering