Historia och arkeologi

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 376

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
  Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
  240 SEK

  Norns bruks historia är en del av den svenska industrihistorien. På 1620-talet började man smälta järnmalm och tillverka stångjärn. Under 1700-talet hade bruket sin glansperiod och gav tryggt men slitsamt arbete åt bruksbefolkningen och rikedom åt brukspatronerna. 1800-talet var den tekniska förnyelsens epok, men också nedgångens och slutets.


  År 1868 upphörde smidet och 1916 stängdes hyttan. Norn förändrades långsamt från att ha varit Hedemora sockens största industrianläggning till ett skogshuggarsamhälle. Och sedan till den undangömda idyll det är idag med ett fåtal fastboende och ett litet antal fritidsboende.


  I boken beskrivs hur det gick till. Hur bruket grundades och styrdes. Vilka ägarna var. Hur järntillverkningen utvecklades och förändrades. Läsaren kommer också bruksbefolkningen närmare. Hyttarbetare, smeder, kolare och skogshuggare. Men också kvinnorna och kvinnoarbetet. Ett arbete som togs för givet men som var själva förutsättningen för livet på bruket.


  Boken för fram nornshistorien till nutid och berättar även om Norns nittonhundratal. Om skoghuggar- och flottarsamhället. Norns Bruk är numera en vårdad kulturmiljö och ett turistmål. Det är byggnadsminnes-förklarat sedan 2003 och dessutom förklarat som kulturellt riksintresse.

  Läs mer
 2. Kråkmorsdalen
  Kråkmorsdalen
  151 SEK 189 SEK

  En grå söndagsförmiddag i maj 1712 hittas en man död under märkliga omständigheter. Mannen har blivit hängd i en tall, ansiktet är sönderhackat och på marken ligger ett underligt träsmide. Den oförvitlige kronolänsmannen Erik Forsbeck och hans försupne medhjälpare Joen Larsson rider ut för att undersöka vad som hänt.

  Läs mer
 3. Vinörötter - en släktsaga
  Vinörötter - en släktsaga
  189 SEK

  En släktsaga i nio generationer. Berättelsen börjar 1666 på Vinön och slutar 1966 på Hjälmaren söder om Vinön.

  Läs mer
 4. Magra rankor och andra dikter om Malung
  Magra rankor och andra dikter om Malung
  169 SEK

  Magra rankor och dikter om Malung är en foto- och diktbok om Malung som betraktar bygdens utveckling från ett fattigt bondesamhälle till gårdagens industriboom och dagens alltmer krystade tillväxtnorm. Naturen som omger bygden är i stor förändring och de berättelser som finns om platser och byggnader bleknar.

  Dessa betraktelser har bokens författare Bente Mellquist Danielson funderat kring, vilket resulterat i denna foto- och diktsamling. Hon är till vardags gymnasielärare och bosatt i Malung.

  Läs mer
 5. Döden, döden men aldrig bortglömd
  Döden, döden men aldrig bortglömd
  199 SEK

  I över 20 år har Staffan Nilsson samlat dödsannonser. Staffan Nilsson är född 1938 i Täxan, Jämtland. Sedan 44 år tillbaka bor han i Sollentuna strax norr om Stockholm.

  Läs mer
 6. Så blir freden i Mellanöstern till
  Så blir freden i Mellanöstern till
  159 SEK

  Boken beskriver hur man tjänar på samarbete mellan olika regioner, istället för att föra krig.

  Läs mer
 7. Förort Aspudden
  Förort Aspudden
  239 SEK

  Vet dagens Aspuddsbor hur det gick med spårvagnsbojkotten 1920 i Aspudden? Boxades verkligen den förste färgade tungviktsvärldsmästaren utomhus på Aspuddens IP och spelade verkligen Trio mé Bumba på Ura Kaipagården på 60-talet?
  Är Stefan Löfvén verkligen född i Aspudden och har nazisten Hermann Göring verkligen varit intagen på Aspuddens sjukhem?

  Läs mer
 8. Kullern – Hans Aronsson. Nybyggare och processmakare i Lappmarken
  Kullern – Hans Aronsson. Nybyggare och processmakare i Lappmarken
  199 SEK

  Ett av många spännade nybyggaröden som berättas från kolonisationen av Arvidsjaurs socken handlar om ”Kullern” Hans Aronsson, född 1803.

   

  Läs mer
 9. Livet på Ängsö - Följ med på en tidsresa 1900-1970
  Livet på Ängsö - Följ med på en tidsresa 1900-1970
  300 SEK

  Minnen och erfarenheter från dem som växt upp på Ängsö vävs samman till ett magiskt titthål tillbaka i tiden då Ängsö sjöd av liv och rörelse i torp och gårdar, på åkrar, ängar och i skogar.

  Läs mer
 10. Tor - min far
  Tor - min far
  235 SEK

  Författaren är Tor Wahlströms yngste son och skildrar sin fars liv med sympati men på ett realistiskt sätt.

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 376

Sida
per sida
Sätt fallande sortering